A székesfehérvári gazdaság felépítése (X)

A Magyarországi nagyvárosokhoz gyakori, hogy tartozik egy nagyvállalat is. Ilyen például Győr esetében az Audi vagy Eger esetében a ZF. Olyannyira erős szimbiózis alakult ki ezek között a városok és multinacionális vállalatok között, hogyha egyik napról a másikra összeomlana, a piac ahova a gyár termel, az egyenlő lenne magának a városnak az összeomlásával. Ebben a sorban képez kivételt Székesfehérvár. A következőkben ezt fogom kifejteni, hogy miért.

A rendszerváltás után a városban megindult egy ipari park kiépítése és több különböző nagyvállalatnak a letelepítése. Mielőtt ez megtörtént volna Székesfehérváron a Videoton művek volt a legnagyobb húzógyár továbbá az Ikarus, amelyek ellátták a várost munkával. Viszont a váltáskor a régi gyárakat vagy bezárták, vagy pedig feldarabolták kisebb egységekre. A betelepülő cégek pedig nem hoztak magukkal óriásgyárakat. Több arányaiban viszont kisebb különböző típusú munkahely jött létre. Mit is jelent ez a gyakorlatban?

A városnak sikerült így egy stabil, több lábon álló gazdaságot kialakítania. Ezzel pedig elérte, hogy nem csak a régió egyik legstabilabb gazdasága az övé, hanem hogy az egyik legerősebb is. Ezek a multinacionális cégeknek az elszaporodása pedig egyértelműen hozta magával a kis és középvállalkozó réteg megerősödését is, akik mint beszállítók funkcionálnak gyakran ezekhez a nagy cégekhez.

A sikeres gazdasági átalakulásnak köszönhetően a város népesség fogyása százalékosan közel sem volt akkora, mint a többi kisebb-nagyobb városban megfigyelhető volt Magyarországon. Például míg Miskolc a lakosságának 20 százalékát veszítette el, több mint ötvenezer embert, vagy míg mondjuk a jóval kisebb Eger szintén 20 százaléka körül fogyott, körülbelül tizennyolcezer ember, addig Székesfehérváron tízezer fővel csökkent a lakosság, ami így kevesebb, mint 10% csökkenés.

Habár ez csekély győzelemnek hangzik, vagy inkább csak kisebb vereségnek, de higgyük el, a többi város statisztikájához képest ez igenis nagy teljesítmény. Arról nem is beszélve, hogy népesség fogyás ide vagy oda, a  munkalehetőségek Székesfehérváron jókora része betöltetlen.

Oktatás tekintetében is különleges erőfeszítéseket igényel ez a nagymennyiségű ipar, ami a városban van. Mint közép, mint felsőfokú végzettséggel rendelkező emberek ezreit szívja föl a helyi munkaerő piac. De hiába van például erős szakképzés Székesfehérvárott, amely együtt is működik a gyárakkal az oktatás során, a szakmunkás pozíciók között bőven akad olyan hely ahova azonnali kezdéssel keresnek akár pályakezdő munkavállalót, csak legyen már valaki. Így el tudjuk képzelni, hogy mi lehet a helyzet például mérnök állások területén, amin belül nem is folytat Székesfehérvár önálló képzést.

Összefoglalva, a város egy rendkívül innovatív és előremutató gazdaságpolitikát folytat. A hozzá települt nagyvállalatokkal a kapcsolata egészséges és kiegyensúlyozott. A város a lakosság szám csökkenése ellenére egy folyamatosan fejlődő pályán mozog. Aki a jövőjét keresi, Székesfehérvárban könnyen megtalálhatja.

Kimaradt?