Elkészült a legnyereségesebb háromszéki cégek toplistája

A háromszéki vállalkozásoknak tavaly sikerült növelniük gazdasági mutatóikat viszont a kormányzati fejetlenség és az állami beruházások hiánya miatt nagyot zuhant az építkezési ágazat, összegezte a Kovászna megyei magánvállalkozások tavalyi teljesítményét Édler András.

A Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint az elmúlt esztendőben az 4573 aktív háromszéki vállalkozás üzleti forgalma összesen 5,6 milliárd lej volt, ami 5,5 százalékkal több mint egy évvel korábban. A cégek profitja 454 millió lejt volt, ami ugyancsak 5,5 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. A háromszéki magánszektorban 29.403 munkavállalót foglalkoztatnak, ami 3 százalékkal növekedett egy év alatt.

Édler András rámutatott, hogy harmadik éve, hogy a Kovászna megyei gazdaság húzóágazata az ipar, vagyis egyre inkább a hozzáadott értéket termelő vállalkozások kerülnek előtérbe. Ezt követi a kereskedelem, a szolgáltatások, az építkezés, a mezőgazdaság és erdészet valamint a kutatás-fejlesztés és high-tech. Az elmúlt esztendőben az építkezési ágazatot negatív hatás is érte, derül ki a kereskedelmi kamara elemzéséből, amely a 2016-os könyvelési mérlegek alapján vette figyelembe a cégek üzleti forgalmát, profitját és alkalmazottainak számát.

A Kovászna megyei építőipari vállalkozások forgalma 2016-ban 35 százalékkal csökkent, nyereségük pedig 21 százalékkal apadt, alkalmazottaik száma is közel 3 százalékot esett vissza az egy évvel korábbi periódushoz képest.  A kereskedelmi kamara elnöke szerint mindez azzal magyarázható, hogy a kormány tavaly és idén is a közberuházásokra szánt pénzeken spórolt, gyakorlatilag Romániában nem történnek beruházások.

Ezek a legnyereségesebb vállalkozások

A háromszéki kereskedelmi kamara összeállította a legeredményesebb vállalkozások toplistáját is, amelybe 1159 cég került be. Édler András szerint az üzleti forgalom alapján összeállított tízes toplista élén a Baróton bejegyzett Fabrica de Lapte Brasov cég áll 370 millió lejjel. Őt követi a Covalact 230 millió-, a Bertis 148 millió-, a Zarah Moden 141 millió-, az RGT Románia 130 millió-, a Nexxon 129,8 millió-, a Dunapack 129,3 millió-, az Arcon 110 millió-, a Transpoarte Popovici 84,6 millió- és a Lucifer kft 84 millió lejes üzleti forgalommal. A tízes toplistából az állami beruházások hiánya miatt kiestek olyan építkezési nagyvállalatok mint a Valdek, a Baumeister, a Drumuri și Poduri Covasna és az Install All.

Háromszék legnyereségesebb cége a Zarah Moden 20,8 millió lejes profittal. Őt követi az Olt Textil gyár 14,2 millió-, Covalact 13,3 millió-, Arcon 10,1 millió-, RGT 8,3 millió-, Dunapack 6,5 millió-, Madexport (Diószegi pékség) 6,3 millió-, New Fashion 6 millió-, Bertikris 5,5 millió és Baumeister 5,3 millió lejes nyereséggel. A foglalkoztatottság szempontjából az látszik, hogy a Kovászna megyei könnyűipari gyárak alkalmazottai száma csökkent.

Édler András szerint a nadrág és autóipari gyáraknak középtávon komoly problémát okozhat a munkaerő hiány. Hozzátette: foglalkoztatottság tekintetében pozitív példa a helyi Bertis cég, amelynek tavaly 20 százalékkal, 528-ra emelte alkalmazottai számát, mivel humánerőforrás politikájának köszönhetően az ott dolgozók elégedettek. A háromszéki toplistás cégek díjátadó gáláját október 20-án a sepsiszentgyörgyi Leonor Ballroom-ban szervezik. A háromszéki kereskedelmi kamara ezzel az eseménnyel csatlakozik a Startup Week eseménysorozathoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?