Kétezer céget vizsgáltak idén a háromszéki munkafelügyelők

A háromszéki munkafelügyelők idén közel 2000 alkalommal vizsgálódtak a háromszéki cégeknél. Ördög Lajos igazgató szerint 877 alkalommal azt ellenőrizték, hogy betartják-e a munkavédelmi szabályokat, illetve 950 esetben ellenőrizték a munkaviszonyt, vagyis, hogy vannak-e feketén foglalkoztatott személyek az adott cégnél.

Mint kiderült, a munkavédelmi ellenőrzések során 716 esetben büntetést is osztottak a vállalkozóknak, további 210 esetben büntettek rendezetlen munkaviszonyok miatt. Az idén kiosztott munkafelügyelőségi bírságok összértéke 424 ezer lejre rúg, mondta Ördög Lajos.

Hozzátette: a munkavédelmi ellenőrzések mindössze egy százalékát végzik feljelentések alapján, ezzel ellentétben évente mintegy 300 panasz érkezik a hivatalhoz rendezetlen munkaviszonyok miatt, a feketemunkára vonatkozó szabálysértések többnyire törvényszékre jutnak.

Kovászna megyében idén 15 munkabaleset történt, egy személy vesztette életét. Háromszéken múlt héten 4 személy került kórházba munkabaleset miatt, életük nincs veszélyben.

Kimaradt?