Sörgyártásban visszaesett Románia, de fogyasztásban tartja a szintet

Öt év alatt csak 70 millió literrel nőtt a hazai sörgyártó kapacitás, ami miatt Románia már csak a kilencedik legnagyobb termelő az Európai Unióban. Az ivás jobban megy, mint a gyártás, ebben a hatodik helyen áll az ország.

Visszaesett Romániai a legnagyobb sörgyártók európai rangsorában, derül ki az Eurostat legfrisebb adataiból. Tavaly 1,76 milliárd liter sört gyártottunk, ami az Európai Unión belül a kilencedik legnagyobb mennyiség. A mezőnyt lóhosszal vezeti Németország, melynek a tavalyi termelése 8,31 milliárd liter volt. A második helyen Nagy-Britannia áll 5,15 milliárd literrel, majd Lengyelország következik 4,05 milliárd literrel. A dobogósokon kívül Spanyolország, Hollandia, Belgium, Franciaország és Csehország előz még meg bennünket.

Öt évvel korábban Románia még hatodik volt uniós szinten 1,69 milliárd literrel, ám Hollandia, Csehország és Franciaország időközben megelőzte. A leglátványosabban a holland söripar fejlődött. 2011-ben a németalföldiek nem fértek be az első tízbe, termelési kapacitásuk a 900 millió litert sem érte el, tavaly azonban már 2,64 milliárd liter sört főztek. A jelenleg Top 10-es országok közül egyedül Németország termelése csökkent, tavaly kb. 400 millió literrel kevesebb sört állítottak elő, mint 2011-ben.

A legnagyobb sörivók a csehek

Az egy főre eső sörfogyasztás tekintetében az Európai Unión belül előkelőbb helyen áll Románia, mint sörgyártásban, hiszen csak hat nemzet fiai és lányai isznak többet nálunk. A legnagyobb sörivók a csehek, akik fejenként átlagban 142,4 litert engednek le a torkukon egy év leforgása alatt. Mivel ebben az átlagban a csecsemők is benne vannak, egy átlagos felnőtt cseh ennél lényegesen többet fogyaszt a folyékony kenyérből.

A második és a harmadik helyet holtversenyben az osztrákok és a németek foglalják el 104,7 literrel. A lengyelek átlagos fogyasztása 99, az íreké 97,5, a litvánoké pedig 97,1 liter. Ez utóbbiaktól nem sokkal vagyunk lemaradva, tavaly ugyanis az egy főre eső romániai sörfogyasztás 92,1 liter volt. Azt gondolhatnánk, hogy az angolok szintén nagy sörivók, ám a szigetország egy főre eső fogyasztása messze elmarad az éllovas országokétől, éves szinten csupán 67,7 liter.

A legkeresettebb márkák hazaiak

A romániai sörivók hozzávetőleg 2 milliárd eurót költenek egy év alatt kedvenc italukra. A hazai piac sajátos jellemzője, hogy bár azt a multinacionális vállalatok uralják (Asahi Breweries, Heineken, Molsoncoors, Carlsberg Group), a legkeresettebb márkák hazaiak, igaz, ezeket is a multik gyártják. A Romániában eladott sör 97 százalékát belföldön állítják elő. A sör az egyetlen olyan tömegfogyasztási cikk idehaza, melyből az importtermékek az eladások kevesebb, mint 5 százalékát teszik ki.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?