Leépítések lehetnek a Hargita megyei önkormnyázati hivatalokban

A közalkalmazottak bérezési törvényének alkalmazása körül felmerülő kérdéseket is megvitatták keddi videokonferenciájukon Lia Olguța Vasilescu munkaügyi miniszterrel a megyei tanácsok vezetői és a prefektusok – közölte Hargita Megye Tanácsának sajtószolgálata.

Mint ismeretes, a megyei tanácsok költségvetését terheli a kormány által kidolgozott és a parlament által megszavazott, a közalkalmazottak bérezésére vonatkozó jogszabály. Még nem egyértelmű, ugyanazon bérekre jogosultak-e az önkormányzatoknak alárendelt intézményeiben dolgozó közalkalmazottak, mint az önkormányzatok apparátusában tevékenykedő kollégáik.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a miniszternek megjegyezte, hogy a bérezési törvény megszorító intézkedéseket von maga után, és minden lehetőséget megvizsgálnak annak érdekében, hogy ne legyen szükség nagyszámú leépítésre. A megyeelnök kiemelte, hogy átszervezésre és az apparátus működésének megvizsgálására mindenképp sor kerül, hogy a már megemelt fizetések arányosak legyenek az elvégzett munkával.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy jelenleg is az általa vezetett hivatalban sok kolléga teljesít erőn felül, hogy rendben menjenek a dolgok a megyében, ennek ellenére még nyitottabbá, még átláthatóbbá kell tenni az intézmény működését, de ami szerinte a legfontosabb: a megyei tanácsnak képesnek kell lennie az egyes emberek problémáit is felvállalni és megoldást találni rájuk.

Hargita Megye Tanácsánál egyébként a középtávú tervek között szerepel egy olyan online rendszer kialakítása, amelyen keresztül a lakosok követhetik az intézményhez benyújtott különféle kérelmeiket, kérdéseiket, hogy azokkal éppen melyik irodában foglalkoznak, mely hivatalnok asztalán vannak.

Kapcsolódók

Kimaradt?