Fizetéscsökkenéseket is hoz az egységes bértörvény

Az egységes bértörvény hatályba lépése után akadnak majd közalkalmazottak, akiknek csökkeni fog a fizetésük - közölte kedden Lia Olguţa Vasilescu. A munkaügyi miniszter nyomatékosította: nem munkaköri csoportokról, hanem személyekről van szó.

A törvénytervezet szenátus munkaügyi bizottságának vitáján Vasilescu elmondta, a kiskeresetű közalkalmazottaknak átlagban 100 száz százalékos, bizonyos esetekben akár 200 százalékos fizetésemelést irányoz elő a kidolgozás alatt álló új bértörvény, de akadnak olyan, rendkívül magas fizetésű közalkalmazottak, akiknek óhatatlanul csökken a javadalmazásuk, mert még 2022-re sem lehet az ő szintjükre emelni a többi közalkalmazott bérét.

A miniszter példaként említette, hogy az adóhatóságnál (ANAF) egy vezető beosztású személy 14 244 lejt keres, míg más minisztériumokhoz tartozó intézmények hasonló beosztású alkalmazottai csak 7 000 lejes fizetést kapnak. "Akármennyire is szerettük volna emelni a többiek bérét, nem tudtuk a 14 000 lejes szintre felhozni, így mindannyiuknak 12 884 lejes fizetésük lesz 2022-re” - tette hozzá.

További példaként említette Lia-Olguţa Vasilescu, hogy az egészségügyi miniszter egyik tanácsosának bére több mint 10 000 lej, ezzel szemben más tanácsosok fizetése 4 000 és 7 000 lej között mozog. Vasilescu kijelentette, az egységes bértörvény kérdésének lezárása után a nyugdíjrendszer is napirendre kerül, mert azon a területen „hátborzongató különbségek” vannak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?