Balerina cipők újragondolva (X)

Praktikus és nőies: a balerina cipő sosem megy ki a divatból. Ez a felül szélesen kivágott, lapos talpú, lábra simuló lábbeli minden tavasszal újra feltűnik a kínálatban, és már az ötvenes évek óta találkozunk állandóan megújuló verzióival.

Univerzális darab - sztárra tervezve

Egy biztos: szinte mindenkinél megtalálható egy darab otthon, hiszen a legkézenfekvőbb megoldás, ha elegánsan, de kényelmesen szeretnénk járni-kelni egy meleg napon. 

Nőiesen jelenhetünk meg benne a munkahelyen is, ugyanakkor lazán csinálhatjuk benne végig a napot. Az eredeti balerinacipőt egy sztár ihlette: Salvatore Ferragamo divattervező, aki Marilyn Monroe-nak és Sophia Lorennek is alkotott lábbeliket, kedvencének, Audrey Hepburnnek tervezte a balerinát.

A fekete, kicsi pánttal és csattal rendelkező topán egy nagyon lapos sarokkal is rendelkezett, és a színésznő balettáncos múltjára utalt megjelenésével. Ezt a bájos darabot Audrey Ballet Shoes néven piacra is dobták 1954-ben, így indult el a balerina cipő világhódító útja.

Az ötvenes évek modernsége, és Audrey Hepburn stílusának könnyed letisztultsága jelent meg benne. Azok közé a ruhadarabok közé tartozott, melyek a nőknek praktikusabb, mozgékonyabb életmódot tettek lehetővé, hasonlóan a halásznadrághoz, a capri nadrághoz - ez utóbbiakban sokkal szabadabban lehetett mozogni, mint a korszak klasszikus szoknyáiban.

A klasszikus balerina tehát kis csatos pántocskával rendelkezik, ami megakadályozza a lábról leesését, és pici sarka is van. Ám a sarok nélküli változatok is polgárjogot nyertek, sőt összehajtható, gumitalpú balerina cipő is van. Aki alacsony lábboltozattal rendelkezik, annak érdemes a pántosak közül választani, hogy nehogy elszabaduljon a lábukról a cipő.

Trendivé teszi a szettet a csipke topán

A kétezres években óriási divat volt ismét ez a fazon, egyik legismertebb rajongója Amy Winehouse volt, akit kis túlzással nem lehetett balerinacipő nélkül lefotózni.

Az idei kínálatban is hangsúlyosan jelen van ez a típus. Kihagyhatatlanok a csipkét idéző anyagú balerinák, ezt egy elegáns programon is nyugodtan bevethetjük a magas sarkú helyett. Amellett, hogy gyönyörű, több órát is végig lehet benne álldogálni.

Választhatunk a most nagyon divatos fényes anyagból is, illetve kerek, vagy hegyes orrú verziók is kaphatóak. Kissé konzervatívabb a körbe szalagozott típus.

A 2017-es évben még mindig jelen van a tavalyi szezonokban is uralkodó csíkos minta, nagyon menők például a tengerészkék-fehér csíkos balerinák. És mivel most a magasított, teletalp a trend, így ez a verzió is elérhető.

A szezon újdonságai közül az espadrilles emelhető ki. Hódít a spanyol eredetű, fonott háncs talpú lapostalpú: a balerinák közül is lehet ilyen nagyon nyárias, mediterrán hangulatú verziót választani. 

Kimaradt?