Megemeli alkalmazottai fizetését a Kaufland Romania

A Lidl után a legnagyobb hazai áruházlánc, a Kaufland Romania is megemeli az alkalmazottak bérét.

A német cég szerdai tájékoztatása szerint 2017. március elsejétől a kereskedelmi dolgozóik minimum bruttó 2 000 lejt keresnek majd, beleértve az élelmiszer-utalványokat is. A tapasztalt munkatársak bére elérheti a bruttó 3 800 lejt. Jelenleg a legkisebb bruttó fizetés élelmiszer-utalványokkal együtt 1650 lej az áruházláncnál.

A béremelés mellett a Kaufland Romania az éves fizetett szabadság időtartamát 21-ről 22 napra emeli. Akik már hosszabb ideje dolgoznak a vállalatnál, akár évi 25 nap szabadságot is kaphatnak. Ez utóbbi négy nappal több, mint amennyit a törvények előírnak.

A német vállalat ugyanakkor támogatja, hogy alkalmazottjai szociális ügyekért dolgozzanak. Önkéntes segítő munkában való részvétel esetén további két fizetett szabadnapot biztosít.

A Lidl 30 százalékkal emelt

A Kaufland az egyik legnagyobb magán-munkaadó Romániában, több mint 15 ezer alkalmazottja van. A német Schwarz Csoport tagja, 110 boltot üzemeltet az országban. Forgalma a 2015-ös évben 2 milliárd euró volt. Legutóbb ez év májusában emelte alkalmazottai fizetését, amikor a minimálbér a kormány döntése alapján 1 050-ről 1 250 lejre emelkedett.

A Lidl szupermarketlánc, amely szintén a Schwarz Csoport tulajdonában áll, októbertől 30 százalékkal emelte alkalmazottainak fizetését. Ez év márciusában számos más multinacionális vállalat is fizetés-emelést jelentett be Romániában, közöttük a francia hipermarketlánc, a Carrefour is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?