A magyar hatóságok értesítették Romániát a madárinfluenza-fertőzésről

A magyarországi hatóságok értesítették a Temes megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságot, hogy a szomszédos országban több madárinfluenza-fertőzési gócot találtak. 

Rusalin Oancea, a Temes megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság képviselője az Agerpres hírügynökségnek úgy nyilatkozott, értesítették a hazai szárnyastenyésztőket és állatorvosokat a helyzetről, kérve, hogy a betegség legcsélyebb gyanúját is azonnal jelezzék a hatóságok felé. Hozzátette, Romániában nem jeleztek madárinfluenzás esetet. Speciális intézkedéseket csak akkor hoznak, ha a magyarországi fertőzési gócok közelebb kerülnének a román határhoz. 

A magyar főállatorvos három - Békés, Bács-Kiskun és Csongrád - megyében elrendelte a baromfi zártan tartását. Az előírás célja, hogy tovább csökkenjen a vadon élő madarakkal történő érintkezés lehetősége. Korábban az országos főállatorvos az egész országra kiterjedően elrendelte a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. A tájékoztatás szerint Bognár Lajos főállatorvos az újabb intézkedést a hétvégi újabb madárinfluenza kitörések, valamint a Németországban és Ausztriában is megjelent madárinfluenza esetek miatt hozta, hogy ezzel is csökkenjen az állományok vadon élő madarakkal történő érintkezésének lehetősége. A rendelkezés nem egyedülálló Európában: a jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel hasonló döntést hozott Németország, Hollandia és Franciaország hatósága is. A vírus miatt már több Európai Unión kívüli ország tiltotta meg az exportot az érintett magyarországi megyéből vagy Magyarországról, köztük Kanada, Szerbia, a Dél-Afrikai Köztársaság, Izrael, Japán, Hong-Kong és Szingapúr.

    A H5N8 vírustörzs a baromfiállományokra veszélyes, emberi megbetegedést nem okozott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?