Madárinfluenza miatt közel 40 ezer szárnyast vágtak le Japánban

Harminchétezer szárnyast ítéltek kényszervágásra kedden a dél-japáni Jamaguti prefektúrában a madárinfluenza megjelenése miatt.

Az erősen fertőző madárkór előző nap jelent meg Nahato városában. Egy csirkefarmon huszonegy madár pusztult el, és a vizsgálatok megállapították, hogy az ok a madárinfluenza volt. A helyi hatóságok megtiltották a baromfitermékek kivitelét a csirkefarm három kilométeres körzetében található tenyésztelepekről. A tilalom tíz gazdaságot érint, amelyeken mintegy 144 ezer szárnyast tartanak. Hétfőn a Mijadzaki prefektúra egyik farmján vágtak le 42 ezer baromfit a kór megjelenése miatt. A hatóságok attól tartanak, hogy a vírus felbukkan a szomszédos csirkefarmokon, ahol összesen mintegy kétmillió szárnyas van.

Japánban az idei télen először december 16-án bukkant fel a madárinfluenza az ugyancsak Mijadzaki prefektúrában lévő Nobeoka városában, itt 150 ezer szárnyast kellett elpusztítani. A japán hírügynökség jelentéséből nem derül ki, hogy a madárinfluenza mely altípusa okozta az eddigi megbetegedéseket.

Kimaradt?