Kelet-Ázsiát elkerüli a brexit hatása

A Világbank az eddig vártnál nagyobb gazdasági növekedést vár Kelet-Ázsia fejlődő térségében az idén, mert úgy véli, hogy a Kínát is magába foglaló régió gazdasági teljesítményére rövid távon gyakorlatilag nincs hatással a brexit.

A Világbank számításai szerint a térség exportjában Nagy-Britannia súlya nem éri el a két százalékot és minimális a régióba érkező brit befektetések értéke is.

A washingtoni székhelyű szervezet szerdán ismertetett legújabb előrejelzése szerint a fejlődő Kelet-Ázsia idei gazdasági növekedése 6,4 százalék lesz az áprilisban várt 6,3 százalék helyett. A térség jövő évi GDP-növekedésével kapcsolatos becslését 6,2 százalékon tartotta a Világbank.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) erre a régióra némileg magasabb, 6,5 százalékos gazdasági növekedést jósolt az idei évre kedden ismertetett legfrissebb előrejelzésében, ami 0,1 százalékponttal magasabb saját áprilisi becslésénél. A jövő évi gazdasági növekedés 6,3 százalék lesz a valutaalap szerint, ami megegyezik áprilisi előrejelzésével.

A Világbank nem változtatott Kína idei és jövő évi gazdasági növekedésével kapcsolatos becslésén, idén 6,7 százalékos, jövőre 6,5 százalékos bővülést vár a tavalyi 6,9 százalékot követően.

A Világbank Thaiföldön idén és jövőre egyaránt 3,1 százalékos gazdasági növekedést vár, ami azt jelenti, hogy az idei évit 0,6 százalékponttal, a jövő évit 0,5 százalékponttal fölfelé korrigálta az előző, áprilisi becsléshez képest. Thaiföld GDP-je tavaly 2,8 százalékkal nőtt.

Kapcsolódók

Kimaradt?