Több száz állattartó gazdaságot ellenőriznek Háromszéken

Háromszéken nagyszabású ellenőrző akció kezdődött szerdán az állattartó gazdák körében - hívta fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor.

A Kovászna megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági igazgatóság vezetője elmondta, a következő időszakban mintegy 500 gazdaságban ellenőrzik, hogy az állattartók betartják-e a törvénybe foglalt gazdálkodási követelményeket, az állatjóléti előírásokat és a megfelelő mezőgazdasági és környezeti szabályokat, amelyek kötelező érvényűek minden gazda számára, amely valamilyen típusú támogatásban részesült.

A háromszéki főállatorvos arra figyelmezteti az érintetteket, hogy súlyos szabálytalanságok esetén az írásos és pénzbeli bírságok mellett elveszíthetik minden állami támogatásukat, amelyre egyébként az elmúlt esztendőben több példa is volt. Sikó Barabási Sándor a Maszol érdeklődésére elmondta: a legutóbbi hasonló nagyszabású ellenőrző akciókor azt tapasztalták, hogy sok gazda nem tartja nyilván állatait, hiányoznak az azonosító fülszámok, az újonnan született vagy levágott állatokat nem vezették be az országos elektronikus adatbázisba, és hivatalos dokumentumok nélkül értékesítették az állatokat.

A háromszéki főállatorvos azt tanácsolja a gazdáknak, hogy a körzeti állatorvosok segítségével rendezzék a nyilvántartásokat, és gondoskodjanak állatállományuk megfelelő tartásáról, takarmányozásáról és jólétéről. Hozzátette: az ellenőrző akciót Bukarestből irányítják, onnan választják ki, hogy melyik gazdát kell ellenőrizni, akit egy nappal azelőtt értesítenek.

Vizsgálják, hogy a sertések, szarvasmarhák, juh és kecskefélék esetében a gazdák betartják-e az azonosításra és nyilvántartásba vételre vonatkozó szabályokat, vagyis, hogy az adott gazdaságban rendben vannak-e az állatok azonosító fülszámai, útlevelei, mozgáspapírok,vágási nyilatkozatok,esetleges elhullások nyilatkozata, illetve a gazdák betartották-e a törvényes határidőket születés-, vágás-, elhullás- vagy eladás esetén.

Megvizsgálják, hogy az állatnyilvántartási elektronikus adatbázisban, illetve az iratokban szereplő állatlétszám egyezik-e a valós állatállománnyal. Emellett ellenőrzik a beteg állatok kezelésének nyilvántartását és az állati eredetű alapélelmiszerek előállításánál a higiéniai követelményeket, illetve az állatjóléti előírások betartását.

A címlapon szereplő fotó forrása: kisujsag.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?