Bekeményítenek a háromszéki hatóságok: minden állattartó gazdát ellenőriznek

Aggasztóan sok rendellenességet talált a háromszéki Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság a kis és nagygazdaságok jelenleg zajló ellenőrzése során, hívja fel a figyelmet Sikó Barabási Sándor. A Kovászna megyei főállatorvos arról tájékoztatta lapunkat, hogy január közepén indult és március végéig tart az az átfogó ellenőrzés sorozat, amelynek során mintegy 800 háromszéki gazdaság tevékenységét vizsgálják.

Többek között ellenőrzi, hogy az állattartók betartják-e a helyes mezőgazdasági és környezeti állapotokra vonatkozó előírásokat és gazdálkodási követelményeket, amelyek kötelező érvényűek minden gazda számára, amely valamilyen típusú támogatásban részesült.

Sikó Barabási Sándor szerint vizsgálják, hogy a sertések, szarvasmarhák, juh és kecskefélék esetében a gazdák betartják-e az azonosításra és nyilvántartásba vételre vonatkozó szabályokat, használnak-e tilos hormontartalmú készítményeket.

Ellenőrzik, hogy a gazdák betartják-e az élelmiszerbiztonsági elveket és a szivacsos agyhártya gyulladás (ESB) megelőzésére vonatkozó szabályokat, valamint eleget tettek-e a száj és körömfájás-, disznópestis-, juh és kecske himlőre vonatkozó bejelentési kötelezettségeiknek.

A háromszéki főállatorvos rámutatott: még az ellenőrző akció felénél sem tartanak, 260 gazdaságot vizsgáltak meg és máris sok rendellenességre bukkantak. Legtöbb esetben a gazdák nem tartják nyilván állataikat, hiányoznak az azonosító fülszámok, az újonnan született vagy levágott állatokat nem vezették be az országos elektronikus adatbázisba és hivatalos dokumentumok nélkül értékesítették az állatokat.

Ezek miatt eddig 6 pénzbüntetést róttak ki összesen 4000 lej értékben, illetve 16 gazda kapott írásos figyelmeztetést, sokuk esetében írásban hagyták meg a teendőket. A főállatorvos arra figyelmezteti az érintetteket, hogy súlyos szabálytalanságok esetén az írásos figyelmeztetés és a pénzbírságok mellett elveszíthetnek minden állami támogatást.

Kovászna megyében eddig négy kétfős ellenőrző csoport foglalkozott a gazdák ellenőrzésével, de jövő héttől az ellenőrző csoportok számát hétre növelik.

 

Kimaradt?