Külkereskedelem: Románia EU-függő, Nagy-Britannia nem

Románia külkereskedelmének háromnegyedét Uniós tagországokkal folytatja. A britek több lábon állnak, 10 év alatt 10 százalékkal csökkentették az EU-ba irányuló export arányát.

Nem véletlen, hogy a közelmúltban éppen Nagy-Britanniában és Észak-Írországban rendeztek népszavazást az EU-tagságról, s nem valamelyik közép-kelet-európai országban, ahol a kormánypárti politikusok kommunikációjának szerves része lett a Brüsszelre való látványos acsarkodás. Kereskedelmi szempontból a közép-kelet-európai régió függ leginkább az Európai Uniótól, a legkevésbé pedig az Egyesült Királyság dependens.

Szlovákiában valószínűleg nincs olyan józan gondolkodású politikus, aki népszavazást kezdeményezne az ország EU-tagságáról, azon egyszerű oknál fogva, hogy az egykori Felvidék exportjának 85,5 százaléka Uniós tagországokba irányul, s azokból érkezik az import 78,7 százaléka.

A luxemburgi székhelyű Eurostat adatai azt mutatják, hogy a gazdaságilag második leginkább kiszolgáltatott állam Csehország, kivitelének 83,4 százaléka kerül az EU-ba, míg a behozatal 77,2 százaléka származik onnan. A keleti nyitás ezidáig nem járt látványos eredménnyel Magyarország kereskedelme számára, mivel az anyaország a függőségi lista negyedik helyén tanyázik, 81,4 százalékkal az export, s 76,2 százalékkal az import terén, megelőzve Lengyelországot. Románia külkereskedelme szintén döntő mértékben Unió-orientált, a kivitelben 73,7, a behozatalban pedig 77,1 százalékos arányban.

Az egykori kommunista országok közül Litvánia kivitelében a legkisebb, 61,3 százalékos, az Európai Unió részesedése. Az import tekintetében Bulgária a legkevésbé EU-orientált, a behozatalnak csak 64,4 százaléka származik az Unióból. Az import tekintetében a két végletet Hollandia és Észtország jelenti: előbbi esetében az EU részesedése 45,6, utóbbiéban 81,8 százalék.

A britek szolgáltatásokat exportálnak

A 28 tagállam közül messzemenően az Egyesült Királyság külkereskedelme a legkevésbé EU-centrikus: a brit kivitelnek csupán 44,4 százaléka kerül az Unióba, s onnan érkezik az import 53,6 százaléka. Az utóbbi időben a szigetország kereskedelmi kapcsolatai egyre inkább diverzifikálódnak, egy évtizeddel korábban még valamelyik tagországból származott az import 55 százaléka. A brit gazdaság egyik sajátossága, hogy export 90 százalékát szolgáltatások teszik ki. Szakértők szerint a Brexit következtében az elkövetkező években az Egyesült Királyság szorosabbra fonja majd gazdasági kapcsolatait a volt gyarmatait tömörítő Brit Nemzetközösséggel, az USA-val, Kínával és Oroszországgal.

Az hogy az EU-tagországok külkereskedelmük javát egymással bonyolítják le, nem véletlen, kereskedelmi szempontból ugyanis az Unió egységes piacként működik, amelyen az áru vám- és áfamentesen, mennyiségi korlátozások nélkül áramolhat.  Jelenleg az Európai Unió a világ első számú gazdasági hatalma a GDP és az export tekintetében egyaránt.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?