banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Adókedvezményekről döntött a kormány

Augusztustól kedvezményes áfát vezetnek be Romániában a mezőgazdasági szolgáltatásokra és nyersanyagokra, ugyanakkor eltörlik a személyi jövedelemadót a tudományos kutatóként alkalmazott munkavállalók esetében - döntött keddi ülésén a kormány.

Romániában tavaly júniustól terjesztették ki a kenyér esetében alkalmazott 9 százalékos kedvezményes áfát valamennyi élelmiszerre, továbbá a közétkeztetésre és alkoholmentes italokra. A keddi sürgősségi kormányrendelet értelmében ezt az alacsonyabb áfakulcsot fogják használni idén augusztustól a mezőgazdasági munkálatok (szántás, vetés, trágyázás, vetés, aratás, bálázás) esetében, illetve minden olyan nyersanyagnál (vetőmag, műtrágya, rovarirtó) amelyet a mezőgazdasági ágazat használ.

Romániában az összes többi termékre és szolgáltatásra alkalmazott általános forgalmi adót idén januárban csökkentették a korábbi 24-ről 20 százalékra, a hatályos adótörvény szerint pedig az általános áfa 2017 január elsejétől újabb százalékponttal, 19 százalékra csökken Romániában.

A tudományos kutatók jövedelemadójának eltörlését Dacian Ciolos azzal indokolta, hogy Romániában az európai átlagnál hússzor kevesebbet költenek kutatásra és fejlesztésre. Az intézkedéssel arra akarják ösztönözni a befektetőket, hogy Romániába telepítsék kutatói, fejlesztői tevékenységük egy részét, és vonzóbbá akarják tenni a kutatói életpályát a tehetséges fiataloknak - magyarázta a kormányfő.

A kabinet számításai szerint ez utóbbi intézkedés évi 26 millió lejes bevételkiesést jelent a költségvetésnek. A mezőgazdasági áfa-csökkentés várható költségvetési kihatásairól nem közölt becslést a kormány.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?