Átadták a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központot

Parlamenti képviselők, magas rangú kormányzati tisztviselők, Borboly Csaba megyei önkormányzati elnök, több település polgármestere, illetve a munkálatokat kivitelező cégek jelenlétében adták át kedden ünnepélyes keretek között a gyergyóremetei hulladékgazdálkodási központot. A létesítmény a Hargita Megye Tanácsa által kivitelezett, Megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer című uniós finanszírozású projekt szerves részeként épült meg, amelynek záró mozzanatát is képezte a keddi esemény.

„Gratulálok minden szereplőjének a megvalósításhoz, férfimunka volt ez” – köszöntötte a megnyitó ünnepségen megjelent vendégeket Laczkó Albert Elemér. Gyergyóremete polgármestere kiemelte, az általa vezetett település a projekt megvalósításában partnerségéről biztosította a megyei önkormányzatot, és ez így lesz a továbbiakban is.

„Bízunk a jó folytatásban a projekt gyakorlatba ültetésének terén is. Abban vagyunk érdekeltek, hogy ugyanolyan magas normák szerint működjön ez a létesítmény, mint amilyen igényes volt eddig maga az építési folyamat. A neheze most kezdődik, a rendszert be kell üzemelni. Azon fog múlni ennek sikere, hogy megtartjuk-e igényességünket, vagy megalkuszunk félmegoldásokban. Remete csak a minőségben tud partner lenni, mi erre köteleztük el magunkat, ezt várjuk a rendszer minden szereplőjétől” – hangsúlyozta a községvezető.

A szóban forgó beruházás révén több, a megyei hulladékgazdálkodási rendszer hatékony működéséhez elengedhetetlen létesítmény épült. Elkészült például az EU-konform hulladék lerakónak az első cellája 450.000 m3 kapacitással, amely 337.500 tonna hulladékot képes befogadni és 6,25 évig szolgálja ki Hargita megye lakosságát.  A csurgalék kiszivárgását háromszoros biztonsági rendszer biztosítja. Megépült a cellában keletkező biogáz égető, amely 600 m3/óra biogáz elégetésére alkalmas és 1000 fokon égeti el a biogázt. Megépült  a garázs, szerelőműhely és az adminisztratív épület, valamint a víz, esővíz, elektromos áram és csatorna rendszer. Az üzem modern laboratórium, meteorológiai állomás, belső kommunikációs és követő rendszerrel, üzemanyag állomással és autómosóval rendelkezik.

Ezt követően Borbély László parlamenti képviselő, volt környezetvédelmi miniszter szólt az egybegyűltekhez.  Jelentős tényként említette, hogy a hulladékgazdálkodási rendszerek kiépítése 2007-2013 között 1,5 milliárdos uniós finanszírozást jelentett az országnak, hasonlóra lehet számítani a 2014-2020-as időszakban is. A politikus szerint számtalan buktató van ezeknek a projekteknek a megvalósításában, éppen ezért aggódott is egy kicsit, hogy a megyei önkormányzatnak sikerül-e betartani a szoros határidőket.

 „Szeretnék gratulálni mindazoknak, akik megvalósították ezt a projektet. Beindul egy olyan hulladékmenedzsment, amelynek részeként fontos, hogy továbbadjuk azt az információt, hogy nem csak a majdani működtetők a projekt szerves részei, hanem maga a lakosság is. Hiszen nélkülük ez a rendszer nem fog működni” – nyomatékosított Borbély. 

A projekt részeként szelektív hulladék-válogató és komposztáló állomás is készült a komplexumban. Így felépült a válogató állomás iparcsarnoka, amely több mint 3800 négyzetméter. Üzemképesek a válogatóállomás modern gépei és felszerelései (szállítószalagok, kézi válogató kabinok, zsákfeltépő szerkezet, bálázóprés, az állomást kiszolgáló homlokrakodó, a bálákat mozgató céljármű). Szintén elkészült a komposztáló állomás előkezelési csarnoka. Az intenzív komposztáló és a komposzt érlelő munkafelületek le lettek aszfaltozva, valamint kiépült a komposzt levegőztető és csurgalék elvezető rendszer. Üzemképesek a komposztálóállomást kiszolgáló gépek és felszerelések (homlokrakodók, kamionok, nagy űrtartalmú tároló konténerek, zsákfeltépő felszerelés, válogatószalag, nagyteljesítményű aprítógép, önjáró komposztforgató, komposztrosta, komposzt takaró gép stb.) Elkészült a már kész komposztot tároló és ideiglenes hulladéktároló csarnok. A komplexummal kapcsolatos munkálatokat a kolozsvári Hidroconstructia Rt és a bukaresti Secvision Business Solutions kft kivitelező cégtársulás végezte.

A következőkben László Anna, a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség részéről az országos hatóság elnökének, Ioan Gherhesnek, az országos hatóság vezetőjének üzenetét tolmácsolta. Majd Tánczos Barna szenátor szólt az egybegyűltekhez, aki szerint egy megyei önkormányzat akkor szolgálja a közösséget, ha elvégzi azokat a feladatokat, amelyek rá vannak bízva, és él azokkal a lehetőségekkel, amelyek felkínáltatnak uniós finanszírozások révén.

„Ezeket a beruházásokat viszont utólag működtetni kell. Olyan működtetőkre van szükség, akik mentalitásváltást hoznak nem csak a hulladék begyűjtésében és kezelésében, hanem mentalitásváltást tudnak okozni a lakosság körében is, akik a hulladékot generálják.  Hihetetlen nagy iparágnak nőtte ki magát a hulladékgazdálkodás, bízok abban, hogy ebből mi is ki tudjuk venni a részünket akkor, amikor nyereséges vállalkozások jönnek létre a környékünkön, ezekre a hulladék menedzsmenti rendszerekre alapozva” – jelentette ki Tánczos.

„Amilyen viharos most az idő körülöttünk, nagyjából olyan viharos volt ennek a projektnek a története” – mondta Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsánaek elnöke az ünnepségen. Mint fogalmazott, többször botlottak nehézségekbe a projekt megvalósítása során, de sikerült megoldaniuk ezeket. A tanácselnök megköszönte a gyergyóremeteik pozitív hozzáállását, „akik optimisták, bizakodóak, hisznek a közös munkában, és tudnak hozni áldozatot a megyéért, Székelyföldért. Eddig is volt jelentős hozadéka a községnek a projekt révén, és a továbbiakban is lesz, hiszen a község az egyik kedvezményezettje ennek a projektnek, egy komoly szerződés révén, amelyhez mindannyian kell tartanunk magunkat.”  A megyeelnök szerint rendkívül fontos az erős önkormányzatiság, és a közös munka, hiszen csak így lehet megvalósítani ehhez hasonló projekteket.

Az ünnepség további részében a szelektív hulladékot válogató üzem működését mutatták be a jelenlevőknek, ezt követően fotókiállítással egybekötött projektbemutatót is részt vehettek a vendégek.

A hulladékgazdálkodási projektről. Hargita Megye Tanácsa 2013 októberében egy olyan projekt finanszírozási szerződését írta alá, amelynek a kivitelezése az egész megye hulladékgazdálkodási menedzsmentjét hivatott megoldani. A projekt áfa nélküli értéke kb. 164 millió lej, amelynek 70,5%-át uniós forrásokból, 14,2%-át kormányalapokból, 15,3%-át pedig a megyei tanács saját költségvetéséből finanszírozzák. Ez a projekt a megyében az egész hulladékgazdálkodási folyamatot építi újra, kezdve az összegyűjtéstől a végső lerakásig. A projekt közvetlenül 11 települést érint, közvetetten természetesen az egész megye haszonélvezője lesz, kivételt képez ez alól Székelyudvarhely és néhány udvarhelyszéki település.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?