Épül a Hargita megyei hulladékkezelő Gyergyóremetén

Gőzerővel zajlik a Gyergyóremetére tervezett hulladékválogató, valamint egy komposztáló állomás kiépítése, miután már korábban aláírták az erről szóló szerződést. A beruházás a Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszer projekt része, a munkálatokat év végéig be szeretnék fejezni.

Hargita Megye Tanácsa 2013 októberében egy olyan projekt finanszírozási szerződését írta alá, amelynek a kivitelezése az egész megye hulladékgazdálkodását hivatott megoldani.

„Azt szeretnék, hogy megfizethető áron lehessen biztosítani a szolgáltatást és ne legyünk kiszolgáltatva senkinek. Épül már a cella, ebbe kell elhelyeznünk a kiválogtott hulladékot. Ez a projekt 66 település közös együttműködéseként jött létre. Az uniós támogatásnak köszönhetően egy olyan beruházás lesz, amely lehetővé teszi, hogy ellenőrzött és fenntartható módon tudjuk biztosítani ezt a szolgáltatást”, nyilatkozta lapunknak Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Mostanra célegyenesben van az egységes hulladékgazdálkozási rendszer megvalósítása. A 45 millió euró értékű pályázat lebonyolítása során, 2015 végéig a megyében az egész hulladékgazdálkodási folyamatot újraépítik, kezdve az összegyűjtéstől a végső lerakásig.

Ennek egyik és legfontosabb fázisa Gyergyóremetét érinti, az két részre tagolódik: a cellák megépítése már elkezdődött, európai uniós normák szerint. A hulladéktároló körül kutakat is fúrnak, hogy nyomon lehesen követni az esetleges szivárgást. A 20 hektáros terület a talaj szempontjából is kiváló a hulladéktározó létrehozásához.

Gyergyóremete központjától körülbelül hat kilométerre, a Martonka pataktól délre, a falu egészének északi részén, a Várhegyi oldalon, egy 20 hektáros területen készül el EU követelményeinek megfelelő hulladékkezelő központ. Ugyanakkor egy terelőút is készül, amelynek köszönhetően Ditrót és Remetét kikerülve szállítják a helyszínre majd a hulladékot.

Ez a terelőút Ditró után Hévíz fele tartva az 578-as megyei útról indul ki. Ditróban van a nagyobb része. A szerződés szerint öt even belül kell a megyének megépíteni ezt az utat. Létezik egy együttműködési szerződés Ditró, Szárhegy és Remete között, ettől függetlenül azonban más lehetőségeket is kihasználunk a mezei utak, hídak, patak-átfolyások javítására, ismertette a részleteket Lackó-Albert Elemér,  Gyergyóremete polgármestere.

Ami a gyergyói és alfalvi olvasókat leginkább érintheti, az az Alfalu és Gyergyószentmiklós közötti szemétgödör felszámolása. A bűzölgő, szennyező, a környezetre káros gödröt százszálakéban felszámolják, ez pedig a gyergyószentmiklósi adófizetőknek nem kerül semmibe, közölte Borboly Csaba megyei tanácselnök.

A falubeliek hozzáállását a projekt kapcsán referendum keretében kérték ki és bár voltak ellenszegülések, rossz indulatú híresztelések, a község lakosságának nagy része beleegyezett a hulladékkezelő létrehozásába.

A pályázat megvalósítása során többek között céljárműveket, különböző típusú és űrtartalmú konténert vásárolnak, illetve két tömörítőállomást, 1 szelektív válogatóközpontot, 8 önkéntes lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvart hoznak létre. Ezzel párhúzamosan bezárnak 8 régi, műszaki és környezetvédelmi szempontból elavult, nem EU-konform hulladéklerakót. A projekt részeként Gyergyószentmiklós és Gyergyóalfalu határában lévő hulladéklerakó helyben marad ott összetolás, tömörítés után a felületüket leszigetelik, leföldelik, majd begyepesítik.

Székelyudvarhelyen kívül Hargita-megye összes települése csatlakozott korábban ehhez a projekthez. A projekt egyébként nemcsak a környezetvédelem, hanem a munkahelyteremtés szempontjából is fontos, hiszen annak köszönhetően több mint 70 munkahely létesül majd. Másrészt európai uniós célkitűzés, hogy 2030-ra az újrahasznosítatlan hulladék mennyisége nulla legyen. Kevesebb mint egy év van hátra tehát a Hargita megye integrált hulladékgazdálkodási rendszere című projekt lebonyolításának határidejéig, amelynek megvalósítására támogatást nyert Hargita Megye Tanácsa. 

 

Kimaradt?