Sokba kerül Sepsiszentgyörgynek a szeméttelep bezárása

Újabb befektetéssel próbálja csökkenteni költségeit a háromszéki Tega köztisztasági vállalat, miután néhány napja bezárták a sepsiszentgyörgyi szeméttelepet, és Kovászna megye minden hulladékát Brassó megyébe kénytelenek szállítani.

Tóth Birtan Csaba igazgató sajtótájékoztatón elmondta: ez az intézkedés hatalmas többletköltséget ró a vállalatra, hiszen Brassó megyében tonnánként 81,50 lejt kell a lerakott hulladékért fizetni, ehhez hozzáadódik még havi mintegy 100.000 lejre rúgó üzemanyag költség. A Tega által kiszolgált Sepsiszentgyörgy, Barót és még 36 község havonta átlag 3000 tonna szemetet termel.

Az önkormányzati tulajdonban lévő köztisztasági vállalatnak eddig a hulladék lerakásért nem kellett fizetnie, hiszen az ökologizálás miatt bezárt sepsiszentgyörgyi lerakóhely saját tulajdonban volt.

Tóth Birtan Csaba hozzátette: a vállalat egyelőre próbálja felvállalni a többletkiadást, és nem emeli a díjszabást, már csak azért sem, mert tapasztalatuk szerint sokan már a jelenlegi illetéket is nehezen fizetik. Úgy próbálnak csökkenteni költségeiken, hogy egy hulladék tömörítőberendezést helyeznek üzembe a sepsiszentgyörgyi Hulladékudvaron, amely révén kisebb lesz a Brassóba szállítandó szemét volumene, így csökkentik a fuvardíjat.

Emellett korszerűsítik a sepsiszentgyörgyi lakónegyedi hulladékgyűjtő pontokat is, így év végéig 10 helyen cserélik ki a régi kukákat, hulladékprésekre. Ezekbe a lakosság külön öntheti be a konyhai és a vegyes szemetet, a berendezés préselve tárolja magában. Az első ilyen hulladékprést hamarosan a Szemerja negyedi Egészség sétányon helyezik működésbe.

Mint arról beszámoltunk, azért volt szükség az utolsó háromszéki szeméttelep bezárására, mert az épülő, korszerű hulladékkezelő rendszer keretében év végéig ökologizálni kell minden régi szeméttelepet, vagyis azokat földréteggel kell födni, füvesíteni, lecsapolni és felfogni a képződő biogázt. A vidéki szeméttelepek bezárása rég megtörtént, de bezárták már a kovásznai, kézdivásárhelyi és bodzafordulói lerakókat is, most kezdődött a sepsiszentgyörgyi szeméttelep ökologizálása.

A háromszéki önkormányzat mintegy 30 millió eurós pályázatból fedezi a régi szeméttelepek felszámolását, és az egész megyét kiszolgáló korszerű lerakó építését Maksa és Lécfalva közti 15 hektáros területen. A Kovászna megye Integrált Hulladékrendszerének Fejlesztési Egyesületének elnöke, Ambrus József elmondta, hogy augusztus végéig, legkésőbb szeptember közepéig befejezik az új lerakóhely építési munkálatait.

Az újonnan kialakított hulladékválogató, komposztáló üzem és több hektáros lerakóhely a következő legalább 40 évig be tudja fogadni a háromszékiek hulladékát. A háromszéki hatóságoknak egyelőre az okoz fejtörést, hogy miként működtessék az új lerakóhelyet.

Kovászna megye ugyanis az országban egyedi abban, hogy nem magánosították a szemétszállítást, a Tega köztisztasági vállalat önkormányzati tulajdonban maradt. Szeretnék, ha a megyei önkormányzat által pályázati pénzből épített új lerakóhely működtetésével megbízhatnák a vállalatot, de a versenytanácsnak kell erre rábólintania.

Amennyiben versenytárgyalás során választják ki a működtetőt, akár évekig is elhúzódhat a lécfalvi létesítmény beüzemelése, hiszen a hazai licitek rendszerint elhúzódó pereskedéssel végződnek. A háromszékiek érdeke pedig az lenne, ha mihamarabb beindulna a korszerű hulladéklerakó, mutatott rá Tóth Birtan Csaba.

Kapcsolódók

Kimaradt?