Lezárult a háromszéki hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése

Háromszéken kedden hivatalosan is befejeződött az egész megyét ellátó integrált hulladékgazdálkodási rendszer kiépítése.

A Kovászna megyei önkormányzat közel nyolc évvel ezelőtt, az országban elsők között adta le a „tiszta környezet, gazdag vidék” nevű projektet. Hosszas és akadályoktól sem mentes kivitelezési folyamatot azonban sikerült úgy lezárni, hogy elköltötték az összes rendelkezésre álló összeget, és nem kellett pluszban saját pénzforrást hozzátenni – hangzott el kedden Tamás Sándor megyeelnök a projektzáró konferencián.

A 82,2 millió lej összértékű pályázat révén bezárták négy város, Sepsiszentgyörgy, Kézdivásárhely, Kovászna és Bodzaforduló régi szeméttelepeit, megépítették a Lécfalva és Maksa közti korszerű hulladékkezelő központot és a kézdivásárhelyi átrakó állomást, illetve korszerű felszereléseket, járműveket vásároltak.

Jó esetben, ha a liciten részt vevő cégek nem kezdenek pereskedni, egy hónapon belül kiderülhet, hogy melyik cég nyeri meg a lécfalvi hulladéklerakó működtetésének jogát – mondta Tamás Sándor.

Hozzátette, szerették volna az önkormányzati tulajdonban lévő Tega köztisztasági vállalatra bízni a központ működtetését, de a törvény nem ad lehetőséget a tevékenység direkt odaítélésére, ezért versenytárgyalást hirdettek, így június 13-án nyitják ki az ajánlatokat tartalmazó borítékokat. 

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a keddi hivatalos projektzáró konferencián rámutatott, hogy az integrált hulladékgazdálkodási rendszer a legnagyobb, EU-s forrásokból megvalósított közbefektetés, a 82,2 millió lej összértékű pályázathoz a Kovászna megyei tanács több mint 9,4 millió lej önrésszel járult hozzá, gyakorlatilag átvállalta az érintett helyi önkormányzatok önrészét.

Tamás Sándor elmondta, Háromszéken évente több mint 50 ezer tonna szemetet termelnek, ennek a korszerű feldolgozására hozták létre az integrált hulladékkezelő rendszert.

Ambrus József, a Kovászna megyei integrált hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési egyesületének (ADI-SIMD) igazgatója sikertörténetként könyvelte el az egyesület munkáját: „Az Európai Uniótól és a kormánytól kapott pénzt el tudtuk költeni, így nem kell saját forrást felhasználjunk. Feladatunk, hogy ezt az elkezdett folyamatot koordináljuk. Rövid időn belül működtetője is lesz, úgy értékelem, hogy jó és minőségi munkát végeztünk.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?