Borsos illetéket hoz az új év a szemétszállításért nem szerződő hétvégiház-tulajdonosoknak

Borsos illetéket kell fizetniük azoknak a jogi személyeknek Csíkszeredában 2016-tól, akik eddig nem kötöttek szerződést a szemétszállítási szolgáltatásra. A rendelkezést, mely a hasonló helyzetben lévő magánszemélyeket is érinti, decemberi soros ülésén fogadta el Csíkszereda önkormányzati testülete.

Kifizetődőbb lesz mindenkinek szerződést kötni Csíkszeredában a szemétszállításra. 2016-tól ugyanis érvénybe lép a múlt év végén elfogadott tanácshatározat, mely különleges illették befizetésre kötelezi mindazokat, akik nincsenek jelenleg szerződéses viszonyban a szemétszállítókkal. Jogi személyeknek a kiszabott illeték 200 lej, magánszemélyek esetében havonta 15 lej személyenként, vagy háztartásonként havonta 60 lej, amennyiben nincsenek adatok a háztartásban élő személyek számáról.

A decemberi tanácsülést követő sajtótájékoztatón Antal Attila polgármester és Füleki Zoltán alpolgármester elmagyarázta a sajtónak: ez az illeték gyakorlatilag Csíkszereda hétvégi házas övezeteit érinti. Esetükben azt a fura gyakorlatot oldja meg idén az illeték, hogy, bár nem tartózkodnak folyamatosan a házaknál tulajdonosok, szerződésük híján a polgármesteri hivatalt kötelezi a törvény, hogy a szemétszállítási díjat törlessze a szeméttermelésük kezeléséért.

Füleki Zoltán távlatilag azt is kiemelte: mivel Csíkszereda csatlakozott a Hargita megyei hulladékgazdálkodási programhoz, lehetőség lesz a közeljövőben arra is, hogy mindenki a megtermelt szemét mennyiségének arányában fizesse a szemétszállítást.

Kimaradt?