Románia előrelépett az autógyártók rangsorában

Tizenegynéhány ezer autóval kevesebbet gyártottak tavaly Romániában, mint 2014-ben, jövőre azonban, a Ford Ecosportnak köszönhetően felível majd a termelés.

387 200 személygépkocsit szereltek össze tavaly Romániában, 4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. A termelés enyhe csökkenése ellenére az autógyártók európai rangsorában a 11. helyről a 10-re léptünk elé, mivel a Ford bezárta genki gyárát, aminek következtében a Belgiumban gyártott gépjárművek száma 369 ezerre esett vissza. Közvetlenül előttünk Magyarország áll a ranglistán, 491 720 darabbal, ami 13 százalékkal több a 2014-es értéknél.

Az anyaországi autógyártás megugrása a kecskeméti Mecedes-Benz üzem megnyitásának az eredménye, melynek szalagjairól több mint 180 ezer autó gördült le. A fennmaradó, több mint 300 ezer jármű Suzuki és Audi volt. 2013-ban még Magyarország előtt álltunk az autógyártás terén.

A legtöbb személygépkocsit tavaly is Németországban gyártották, 5,7 millió darabot, 2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A második helyet Spanyolország foglalja el, 2,2 millióval, majd Nagy-Britannia következik, 1,58 millióval. A közép-kelet-európai térség vezető autógyártói Csehország és Szlovákia, 1,2, illetve 1 millió darabbal. Ezek a gépkocsigyártás terén nagy hagyományokkal rendelkező Olaszországot is megelőzik, ahol a tavalyi termelés csak 663 egység volt. Az olaszok azzal vigasztalódhatnak, hogy náluk fejlődött leglátványosabban az autóipar 2015-ben, 38 százalékkal. Svédországban szintén dübörgött az ágazat, 23 százalékkal nőtt a termelés.

Az elkövetkező években a hazai autógyártás is fel fog futni, a Ford ugyanis 2017-től Krajován is gyártani fogja Ecosport nevű modelljét. Ezt, a kifejezetten az európai piacra tervezett típust jelenleg kizárólag az indiai Chennaiban gyártják, tavaly 60 ezer gördült ki az ottani üzemből. A Ford egy 200 milliós beruházás keretében kibővíti olténiai üzemét, ahol jövőre már 100 ezer gépkocsit fognak összeszerelni. Idén körülbelül 50 ezer darab B-Maxot fognak gyártani Krajován. A termelés később még nőhet, ugyanis szakemberek szerint az európai piac évi 150 ezer Ecosportot képes felvenni. “A termelés és az export azonban csak akkor fog nőni, ha a térségben lényegesen javulni fog a szállítási infrastruktúra” – figyelmeztet Ionuț Simion, a PwC gazdasági tanácsadó cég egyik vezetője.

Van esély arra is, hogy a hazai járműipar egy újabb gyártó megjelenése révén fejlődjön. Egy, a Ziarul Financiar gazdasági napilapnak adott interjúban Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgató-tanácsának elnöke azt nyilatkozta, hogy Románia a térségbe tervezett új Mercedes-Benz gyár lehetséges helyszínei között szerepel. Az esélyeinket növelheti, hogy a Daimlernek, Dieter Zetsche elmondása szerint, a már működő kapcsolószekrény üzemmel kedvezőek a romániai tapasztalatai. A beruházásért versenyben van Lengyelország is, s mellette szól, hogy a Mercedes ottani értékesítési mutatói évről-évre jobbak, s a szállítási infrastruktúrája is job, mint a mienk.

Míg Nyugat-Európában csökken a termelés, Közép-Kelet-Európában az elmúlt évtizedben folyamatosan nőtt a személygépkocsi gyártás volumene, s Constantin Stroe, az Autógyártók Romániai Egyesületének elnöke szerint ez a tendencia folytatódni fog.  

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?