Amerikában hódítanak az erdélyi félkarú rablók

Saját fejlesztésű, Drakulás játékautomatákat exportál a tengeren túlra egy Szeben megyei vállalkozás.

Több mint huszonöt évvel a rendszerváltást követően az átlag romániai számára a nyugati életszínvonal még nincs látótávolságon belül, ezért aztán nem csoda, hogy évről-évre egyre többen a szerencsét próbálják meg becserkészni, hogy így teremtsenek jobb életet maguknak. 2012-ben még csak 700 millió euró volt a hazai szerencsejáték-ipar forgalma, tavaly azonban már 1,2 milliárdra rúgott (világszinten az ágazat forgalma 423 milliárd dollár volt).

Bármennyire meglepő is, szerencsejáték szervezők szakmai szervezete, a Rombet adatai szerint a lottó a teljes árbevételnek csak hozzávetőleg 20 százalékát adja, ugyanannyit, mint a sportfogadások. A legnagyobb, 60 százalékos piaci részesedéssel a játéktermek rendelkeznek. Az országban működő játéktermek száma 12 ezer körül mozog, játékautomatából pedig 70 ezer van.

A játékosok túlnyomó többsége számára a szerencsejáték lehet szórakoztató, nyereséges azonban biztosan nem, a játéktermek üzemeltetése ellenben kifizetődő vállalkozás. A piacvezető cég a Max Bet kft., amely 2014-ben 264,3 millió lejes forgalom mellett 75 millió lej profitot termelt. Figyelembe véve az ágazatot terhelő adókat és illetékeket, ez ragyogó üzleti eredmény. 2012-ben, a szerencsejáték-iparból, 700 millió eurós árbevétel mellett, 333 millió euró folyt be az államkasszába.

Hetente 200 ezren játszanak. A PwC üzleti tanácsadó cégnek az ágazatra vonatkozó tanulmánya szerint egy hét leforgása alatt 200 ezer ember tér be a hazai játéktermek valamelyikébe. A legnépszerűbbek a hagyományosan félkarú rablónak nevezett játékautomaták. Egy átlagos játékos havi szinten 100 eurót játszik meg. Arra nem tér ki a tanulmány, hogy mekkora a havi nyeremény átlagos értéke.  

Nyerni is lehet a nyerőgépükkel

A szerencsejáték-iparban működő hazai vállalatok között egyetlen egy van, mely nem csak szolgáltatással és forgalmazással, hanem termeléssel is foglalkozik. Az erzsébetvárosi székhelyű Baum Games kft., amellett, hogy 34 játéktermet üzemeltet, többségüket Erdélyben, saját koncepciójú játékautomatákat, illetve online játékokat állít elő, Dracula’s Jackpot, illetve Dracula’s Games néven.

A cég termékeinek első számú piaca Dél-Amerika, de Afrikában is terjeszkednek. A Baum Games játékautomatái 4500 euróba kerülnek, ami a cég képviselőinek elmondása szerint nagyon jó árnak számít a világpiacon. A játékgépek saját fejlesztésű matematikai algoritmus szerint működnek, amelynél a nyeremény/tét arány 94 százalék. Ez nagyon magasnak számít, mondja Octavian Manu a Baum Games tulajdonosa.

„Ha alacsony a nyeremény aránya, az automata tulajdonosa elveszíti az ügyfeleit, mert mindenki, aki játszik, nyerni akar. Minél nagyobb a nyeremény aránya, annál nagyobb késztetést érez a kliens, hogy játsszon még, ami jó az üzemeltetőnek” – nyilatkozta az üzletember. A 94 százalékos nyeremény/tét arány ugyanakkor hosszú távon értendő, s mivel a nyeremények időzítése nem kiszámítható, kevés pénzzel sokat nyerni éppúgy lehet, mint sok pénzzel keveset, hangsúlyozzák a cég vezetői.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?