Benyújtotta az RMDSZ az adótörvénykönyvet módosító javaslatcsomagját

Iktatták szerdán a képviselőházban az adótörvénykönyvet módosító RMDSZ-tervezetet. A javaslatcsomagnak 18 pontja van.

Máté András Levente képviselőházi frakcióvezető elmondta, a január elsejétől már hatályos adótörvénykönyv számos cikkelye módosításra szorul, ezért dolgozták ki az RMDSZ képviselői és szenátorai a jogszabályt módosító javaslatcsomagot.

A politikus emlékeztetett, hogy a most iktatott javaslataik egy részét a jelenlegi törvény tavalyi vitája során is felvetették, ám ezeket a parlament elutasította. „Azonban a gyakorlat azt mutatja, hogy mielőbb meg kell ejteni a módosításokat az adófizető állampolgárok érdekében, ahogyan azt már tavaly is hangsúlyoztuk” – idézte Mátét az RMDSZ szerdai hírleve.

Tánczos Barna szenátusi frakcióvezető elmondta, hogy tervezetük rendet teremtene a mezőgazdasággal foglalkozó engedélyezett magánszemélyek (PFA) adózási rendszerében. Magyarázata szerint mivel az engedélyezett magányszemélyek, a családi vállalkozások és egyéni vállalkozások nem rendelkeznek jogi személyiséggel, minden esetben magánszemélyként adóznak. Ezt sok esetben sem a megyei pénzügyi igazgatóságok, sem pedig az önkormányzatok nem tartják tiszteletben. Ezért az RMDSZ egyértelműsítené, hogy a felsorolt gazdasági szereplők esetében a magánszemélyekre érvényes adózási szabályok érvényesek.

A Hargita megyei szenátor tájékoztatása szerint az RMDSZ javaslatai között szerepel egy olyan cikkely is, amely lehetővé teszi az önkormányzatok tulajdonában lévő olyan sportlétesítmények adómentességének megállapítását, amelyek koncessziós vagy más szerződések útján különböző alapítványok vagy kereskedelmi társaságok ügykezelésébe kerülnek.

Csökkentenék a belterületek adóját

Erdei-Dolóczki István, a képviselőház pénzügyi bizottságának tagja elmondta, 18 módosító javaslatot fogalmaztak meg az RMDSZ két frakciójának tagjai. Ezek egy része a helyi adók és illetékek megállapítása körüli bonyodalmakra kínál megoldási lehetőségeket. Így csökkenteni kívánják belterület után fizetendő  adókat, illetékeket. „Hiszen így most egyszer fizetünk azért, mert van egy ingatlanunk, és azután azért, mert az a ház egy bizonyos területen áll” – magyarázta a politikus.

A tervezetbe került azoknak a javaslatoknak egy részes is, amelyek az RMDSZ és a szociális munkát végző civil szervezetek közötti kerekasztal-beszélgetésen fogalmazódtak meg. Az egyik javaslat szerint a szociális szolgáltatóként akkreditált civil szervezetek számára a magánszemélyek az egyéni jövedelemadójuknak nem a 2 százalékát, hanem a 4 százalékát utalhatják át. 

Kapcsolódók

Kimaradt?