Hatalmas a különbség fejlettségben a főváros és az ország többi része között

Az Európai Unióban a legnagyobb különbség a főváros és az ország többi része közötti fejlettséget tekintve Romániában figyelhető meg - derült ki a Friedrich-Ebert-Stiftung német alapítvány romániai szervezetének elemzéséből.

A szerdán közzétett elemzés azt vizsgálta, hogy a különböző gazdasági fejlesztési régiókban az egy főre eső hazai össztermék (GDP) mennyinek felel meg az EU-ban mért átlaghoz képest. E szerint a Bukarest és a szomszédságában fekvő Ilfov megye alkotta régió európai szinten jó helyen áll, hiszen az egy főre eső GDP az uniós átlaghoz képest 131 százalék, amivel Bukarest és vonzáskörzete több európai fővárost is megelőz, így például Athént (98 százalék), Budapestet (108 százalék), Berlint (113 százalék), vagy Madridot (128 százalék).

Az Agerpres román hírügynökség által idézett felmérés ugyanakkor megállapítja, hogy Bukarest és Románia többi régiója között hatalmas leszakadás figyelhető meg, hiszen a többi romániai régió az unió egy főre eső GDP-átlagának csak az 54 százalékát éri el. Vannak viszont olyan romániai régiók is, ahol ez az arány 41 százalék vagy 34 százalék.

Megállapították, hogy a gazdasági életnek a fővárosokba történő központosítása kelet-közép-európai sajátosság, ennek ellenére az EU-ban sehol máshol nincs akkora különbség a gazdasági fejlettséget tekintve, mint Romániában a főváros és a többi régió között.

Az elemzés szerint 2012-ben Bukarestben egy háztartás átlagjövedelme 6300 euró volt, míg a déli vagy a dél-keleti régióban 2700 euró, az észak-keleti régióban pedig 2300 euró.

December elején a Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi román napilap is arra hívta fel a figyelmet, hogy 2007 óta, amióta Románia csatlakozott az EU-hoz, nem csökkent, hanem nőtt a Bukarest és az ország többi része közötti gazdasági egyenlőtlenség. Ez annak ellenére történt, hogy Romániának a strukturális alapokból csaknem 20 milliárd euró állt rendelkezésére a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklusban az egyenlőtlenségek csökkentésére.

A lap példaként említette, hogy míg 2006-ban több vidéki régióban a nettó átlagjövedelem az 53-78 százalékát tette ki a bukaresti átlagjövedelemnek, addig 2014 végén már csak 46-75 százalékát képezte. Az egyenlőtlenség a munkanélküliséget tekintve is nőtt - állapította meg a lap.

Kimaradt?