Kevés az autó, mégis sok a dugó Romániában

Motorizáltság szempontjából Románia kullogó az Európai Unióban, azonban a bukaresti utak a legzsúfoltabbak közé tartoznak a kontinensen.

Bár az erdélyi nagyvárosokban egyre idegölőbb gépkocsival közlekedni, hiszen csúcsidőben mindennaposak a forgalmi dugók, tény, hogy a motorizáció szempontjából Románia az utolsó helyen áll az Európai Unióban.

A Pricewaterhouse Coppers (PwC) gazdasági tanácsadó cég adatai szerint idehaza 201 személygépkocsi jut 1000 lakosra, aminél még az uniós tagságra egyelőre csak áhítozó Szerbia is jobban áll, ott ugyanis 207 jármű esik minden 1000 polgárra. Hátulról a harmadik Magyarország, 307, a negyedik pedig Bulgária, 330 autóval.

A leginkább motorizált államok Németország és Olaszország, melyekben 547, illetve 609 személygépkocsi jut 1000 lakosra. Mindezek tükrében logikus, hogy az egy főre eső üzemanyag-fogyasztás tekintetében is sereghajtók legyünk. Az összeurópai statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint 2013-ban idehaza 4,14 millió tonna gázolaj és 1,31 millió tonna benzin fogyott, ami fejenkénti 0,3 tonnás fogyasztást jelent. Ez szinte pontosan megegyezik a bulgár adattal.

Bukarest az egyik legzsúfoltabb főváros

Magyarországon, Szlovákiában és Lengyelországban az átlagos üzemanyagfogysztás 0,4 tonna/fő volt, míg Csehországban, Horvátországban és Litvániában 0,5 tonna/fő. A listavezetők a luxemburgiak, akik valószínűleg a WC-re is autóval járnak, ugyanis ők átlagosan 4,4 tonnát fogyasztanak egy évben, ami kereken négyszerese a dobogós belgák és osztrákok 1,1 tonnás fogyasztásának.

Annak ellenére, hogy a lakosság számához viszonyítva idehaza kevés az autó, Bukarest a legzsúfoltabb európai fővárosok közé tartozik. Az Euromonitor International stratégiai piackutató cég adatai szerint a kontinens leginkább motorizált fővárosa Róma, ahol 649,4 gépkocsi jut 1000 lakosra. Az Örök Városon kívül Bukarestet csak öt főváros előzi még meg, Varsó, Madrid, Prága, Bruxelles és Oszló.

A norvég fővárosban 1000 lakosra 487,2 autó jut, míg Bukarestben 454,9. Berlinben 1000 lakosnak átlagban 412,3, Párizsban 389,9, Amszterdamban 376,8, Budapesten pedig 344,7 gépkocsija van. Bukarest előkelő helyezéséhez az is hozzájárul, hogy Romániában a lízingelt autókat, függetlenül attól, hol használják őket, ott kell bejegyezni, ahol a lízing cég székhelye van, ezek többsége pedig a fővárosban működik.

Lényeges körülmény az is, hogy egy sor, nálunk lényegesen gazdagabb ország fővárosában a tömegközlekedés sokkal magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt, s nagyobb presztízsnek örvend, mint Bukarestben. Az Euromonitor adatai szerint Budapest autóbuszparkja például csaknem kétszer akkora, mint a nagyjából azonos lélekszámú Bukarestté.   

 

Kapcsolódók

Kimaradt?