OTP: a romániai leánybank vitte el a harmadik negyedévi nyereséget

Az OTP harmadik negyedévi 3,7 milliárd forintos konszolidált veszteségéhez nagyban hozzájárult az a döntés, hogy a román leánybank a svájci frankban nyújtott jelzáloghiteles ügyfelei számára konverziós programot indított. Ennek egyszeri eredményhatása 25,5 milliárd forint, azaz ennyivel rontotta a program a harmadik negyedévi nyereséget - mondta pénteken Bencsik László, a pénzintézet vezérigazgató-helyettese a hajnalban kiadott tőzsdei gyorsjelentést elemző sajtótájékoztatóján.

Bencsik László egy kérdésre elmondta: a bankadó egy súlyosan káros intézmény a magyar nemzetgazdaság szempontjából, minden olyan kezdeményezés pozitív, amely csökkentheti a bankszektor terheit.

Az OTP csoport nettó hitel/betét mutatója 70 százalék alá csökkent, a likviditási tartalékok megközelítették a 7,4 milliárd eurót -  tette hozzá.

Bencsik László kifejtette: Romániában az OTP konverziós programot indított a svájci frank alapú hitelekkel kapcsolatos problémák kezelésére. Ezt az OTP azért kezdeményezte, mert Romániában több bankkal szemben indult per a svájci frank alapú devizahitelekkel kapcsolatban, és azt lehetett várni, hogy ezeket a pereket elveszítik a pénzintézetek. Másrészt Romániában a felügyelet részéről is volt olyan elvárás, hogy kezeljék a svájci frank hitelekkel kapcsolatos problémákat - sorolta az indokokat.

A vezérigazgató-helyettes kifejtette: az OTP ezért döntött úgy, hogy 2015 decemberétől 2016 február végéig a svájci frank jelzáloghitellel rendelkező ügyfelek részleges tartozás-elengedésben részesülnek, ennek során az adósok a hiteleiket az ottani aktuális jegybanki árfolyamon román lejre vagy euróra válthatják át. A konverziós program várható egyszeri negatív hatása a bank eredményességére - az ügyfelek 100 százalékos részvételét feltételezve - adózás előtt mintegy 30 milliárd forint, adózás után 25,5 milliárd forint, ez az egyszeri negatív hatás az idei harmadik negyedév eredményét terheli.

Elégedettek a leánypénzintézetek teljesítményével

Bencsik László kitért arra: a teljesítő hitelállományokat tekintve - árfolyamszűrten számítva - csoportszinten 2 százalékos volt a csökkenés a harmadik negyedévben, míg Magyarországon 3 százalékos volt a zsugorodás, de ebben az elszámolás technikai hatása is közrejátszott a jelzáloghitelek esetében. Oroszországban 3 százalékkal, Ukrajnában és Romániában is 2 százalékkal csökkent, míg Bulgáriában 1 százalékkal nőtt a hitelállomány - fűzte hozzá.

Bencsik László a magyarországi tevékenységgel kapcsolatban kifejtette: idén a forintosítás és az elszámolás emberfeletti munkát jelentett a bank életében, együttesen 1,2 millió ügyfelet értesítettek ki az eljárás során. A forintosítás a banküzem kapacitásának jelentős részét lekötötte és más fejlesztésektől vont el erőforrásokat.

A vezérigazgató-helyettes elmondta: a jelentős összegű román céltartalékolástól eltekintve az OTP menedzsmentje az ukrajnai leánybank kivételével elégedett a leánypénzintézetek teljesítményével. Az OTP magyarországi tevékenységének (az OTP Core-nak) a korrigált eredménye negyedéves összevetésben 22, a bolgár leánybanké 39 százalékkal nőtt, míg az orosz leánybank vesztesége felére csökkent, és belátható időn belül várhatóan nyereséges lehet. Ukrajnában viszont egy nagyobb céltartalékolás miatt újból jelentős, 17,5 milliárd forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az OTP. 

Bencsik László kiemelte: a magyar bankpiacon az OTP a jelzáloghitelek folyósítása során 33 százalékos növekedést ért el az idei első kilenc hónapban, piaci részesedése pedig közel 25 százalékot tesz ki. Az OTP Bank hazai mikro és kisvállalati hitelállománya 14 százalékkal nőtt az első három negyedévben éves szinten, piaci részesedése a vállalati szegmensben 13 százalékot ért el. Az OTP a jegybank növekedési hitelprogramja során a két szakaszban 300 milliárd forint nhp hitelt helyezett ki. Kiemelte: a lakossági megtakarításokból az OTP a hazai bankpiacon 30 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A vezérigazgató-helyettes a hitelközvetítői piac szabályozásának szigorításával kapcsolatban rámutatott: a 2 százalékos díjplafon bevezetése az új hitelezési volumenekre inkább pozitívan hat, hiszen várhatóan csökkennek majd a kölcsönök terhei.

Kapcsolódók

Kimaradt?