Dühíti Izraelt az új uniós termékcímkézés

Világosan fel kell tüntetni több Izraelből származó, boltban kapható termék címkéjén, hogy azt megszállt területen gyártották-e - erről döntött az Európai Bizottság. Izrael szerint ez egy álszent lépés. Be is rendelték az EU-nagykövetet a külügyminisztériumba.

"Származási ország: Golán-fennsík (izraeli telep)" - az EU-ban a jövőben csak ezekkel a jelölésekkel lehet forgalmazni a megszállt területen működő, izraeli tulajdonú üzemekből kikerülő mezőgazdasági és kozmetikai termékek nagy részét, írja az OrigoAmi nem a telepesek üzemeiből kerül az Európai Unió vásárlói elé, arra elég annyit ráírni, hogy "palesztin termék" Ez a megoldás is alkalmazható a brüsszeli Bizottság legutóbbi döntése szerint: "Származási hely: Ciszjordánia (palesztin termék)".

Az új cimkézési szabályok nagyon nem tetszenek Izrael kormányának. Benjamin Netanjahu szerint az EU "szégyellheti magát". Szerinte ez a döntés álszent, és szentesíti a kettős mércét. A külügyminiszter hivatalába kérette az EU Izraelbe delegált nagykövetét, sőt a BBC szerint a diplomáciai kapcsolatok felmondásával is fenyegetőzött. 

"Nagyon sajnáljuk, hogy az EU-nak épp most jutott eszébe meghozni ezt a diszkriminatív, az izraeli termékek bojkottját segítő lépést. Épp most, amikor országunk terrorhullámmal néz szembe, a támadások pedig minden állampolgárt érintenek" - írta közleményében a külügyminisztérium, a késes támadásokra utalva. Hozzátették, hogy szerintük irritáló az EU lépése akkor, amikor nagyjából 200 megoldatlan területi vita  létezik a világon. Az EU szerint viszont a telepek akadályozzák a békefolyamatot, és az úgynevezett "kétállami megoldás" bevezetését - azaz egy önálló palesztin állam megalakítását.

A brüsszeli döntés egyébként nem új, a Bizottság most csak egy értelmező nyilatkozatot adott ki arról, hogy a korábbi szabályt hogyan kell alkalmazni a gyakorlatban. Izrael szerint a döntés miatt nagyjából évi 47 millió eurótól (15 milliárd forint) esik majd el az ország gazdasága. Az Európai Unióba évente nagyjából 13 milliárd euró (4 ezer milliárd forint) értékben érkeznek áruk Izraelből. 

A kötelező eredetmegjelölést ezeken a telepekről származó termékeken kell feltüntetni: friss zöldség és gyümölcs, bor, méz, olívaolaj, tojás, baromfi, organikus és kozmetikai termékek. Az ipari termékek esetében a jelölés alkalmazása önkéntes: a forgalmazó maga döntheti el, hogy közli-e, az áru megszállt területről származik.

Kimaradt?