A migránsok nem jelentenek megoldást a német munkaerőhiányra

Németországban az a helyzet állt elő, hogy a több százezer migráns érkezésének ellenére az ország gazdaságának továbbra is szakképzett, vagy legalábbis előképzett munkaerőre van szüksége. Németországnak jelen pillanatban több mint 164 ezer szakképzett munkaerőre van szüksége.

A németek jobban megvizsgálták a migránsok munkaerejének értékét is, és - amint az várható volt - arra a következtetésre jutottak, hogy jelen pillanatban a menekültek ezt az űrt nem képesek betölteni, hisz esetükben minimum 2-3 éves szakképzésre van szükség ahhoz, hogy munkába tudjanak állni - írja a kftkreator.hu. Így Németországban az a helyzet állt elő, hogy a több százezer migráns érkezésének ellenére az ország gazdaságának továbbra is munkaerőre - szakképzett, vagy legalábbis előképzett munkaerőre van szüksége.

A Kölni Gazdaságkutató Intézet (Institut der deutschen Wirtschaft Köln - IDWK) jelentése alapján a szíriai, eritreai vagy akár afganisztáni munkavállalóknak elsősorban a nyelvet kell megtanulniuk, emellett esetleges szakképesítésüket is tovább kell fejleszteniük. Így, amint azt Axel Plünneke, az IDWK szakértője elmondta - és amelyet már több német munkaerő-piaci szakember is hangoztatott - "a migránsok kezelése elsősorban humanitárius probléma és ezeket az embereket csak ezen probléma megoldása után lehet a munkaerőpiacon integrálni." 

Felmérések alapján Németországban 164 ezer olyan állás van, amelyet nem sikerül betölteni - ezek elsősorban alapos technikai képzést vagy előképzést feltételező munkahelyek. A jelentés alapján a munkaerőhiány Németországban immáron több éve fennáll, sőt mi több, a lengyel, indiai, spanyol és magyar munkavállalók besegítése nélkül ez a szám 164 ezerről 200 ezerre nőne. 

Amint azt Thomas Sattelberger, a Német Telekom korábbi HR menedzsere is kifejtette: "Jelen pillanatban a migránsok sem a húzóágazatokban (informatika, természettudományok, mérnöki szektor), sem pedig más technikai képzést igénylő állásokban nem jelentenek megoldást." A HR-szakember a megoldást más unión kívüli (kínai, indonéziai vagy indiai) szakemberek érkezésében látja. 

A németek azonban még mindig bizakodóak, hisz több német szakember azt fejtette ki, hogy középtávon megoldás lehet a migránsok szakképzése is, azonban ehhez várhatóan mintegy 30,000 új tanárra lesz szükség. Emellett német szakemberek a képzés idejének lerövidítését is javasolják - az átlagos 3 évről 2 évre - azonban ez természetesen még mindig nem oldja meg a magasan képzett - egyetemi szintű tudással rendelkező - munkavállalók problémáját. 

Kimaradt?