Júliusra ígérték, de még nem mindig nem közlekedik a „székely gőzös”

Még mindig nem tudni, mikor közlekedik újra vonat Székelyudvarhely és Segesvár között. Fontos előrelépés azonban, hogy a román vasúttársaság (CFR) a héten átvette a két város közötti vasúti vonalat.

„Politika által átitatott problémákba ütközik a Segesvár-Székelyudvarhely vasúti járat újraindítása" – közölte a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal arra a felvetésünkre, hogy a korábbi ígéretek szerint júliustól ismét kellett volna közlekednie a „székely gőzösnek” is nevezett vonat, ám ez augusztus végére sem történt meg.

Ám előrelépések történtek az ügyben. A csütörtöki székelyudvarhelyi tanácsülésen Benedek Árpád Csaba alpolgármester tájékoztatta a testületet: a román állami vasúttársaság a héten átvette a Regiotrans Kft. ügykezelésébe tartozó, Udvarhelyszéken áthaladó vasúti vonalat, így a székely gőzös újraindítása elől jelentős akadály hárult el. "Az újraindítás pontos időpontját még nem tudjuk" – jelezte a városháza.

Az ügyben a Maszol kedden elküldött kérdéseire még nem érkezett válasz Borboly Csabától, Hargita Megye Tanácsa elnökétől. A megyei önkormányzat korábban prioritásként kezelte a vasúti járat újraindítását.

Legalább félezer ingázó vár a székely gőzösre

A Székelyudvarhely–Héjjasfalva-szakaszon március közepétől állt le a vasúti közlekedés, amikor a járatot addig üzemeltető magánvállalat, a Regiotrans Kft. szállítási engedélyét felfüggesztették. A magán vasúttársaság által üzemeltetett járatok egy részét átvette a CFR személyszállító részlege, nem így azonban az Udvarhely–Héjjasfalva-szakaszon, ahol azóta sem közlekednek a vonatok.

A térségben Székelyudvarhely mellett Székelykeresztúron, illetve Bögözön, Felsőboldogfalván, Galambfalván és Újszékelyen vannak vonatállomások, a becslések szerint naponta 600–700 személy ingázott a vonalon. A megszüntetés után számos önkormányzat és magánszemély fordult segítségért a megyei önkormányzathoz.

Júniusban júliusra ígérték

A „székely gőzös” újraindításának ügye júniusban fellendülni látszott, akkor elhangzot az ígéret, hogy júliustól ismét közlekedni fog a járat. Ez annak eredménye, hogy a leállás után a Hargita megyei önkormányzat levélben a Segesvár–Székelykeresztúr–Székelyudvarhely útvonalon szerelvények újraindítását kezdeményezte, majd több ízben is kért egyeztetéseket.

A legutóbbi találkozó kapcsán a megyei önkormányzatnak pengeváltása is volt a székelyudvarhelyi városházával. A megyei sajtószolgálat ugyanis közleményébe foglalta, hogy az udvarhelyi városvezetők az előzetes egyeztetés ellenére nem jelentek meg a csíkszeredai egyeztetésen. Erre reagálva a Maszolnak az udvarhelyiek viszont az állították: döbbenetes a vád, ugyanis a megyei illetékessel közös megegyezéssel ütemezték át későbbi időpontra a találkozót.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?