Újabb dúsgazdag vezérigazgató mondott le a fizetéséről

Kína egyik legnagyobb e-kereskedelemmel foglalkozó cégének vezére vállalta, hogy mostantól csupán 1 dollárért jár be az irodába.

Az Egyesült Államokban divat lett, hogy a csúcsvezetők jelképes fizetésért dolgoznak. Korábban Steve Jobs, nemrég Mark Zuckerberg, aztán a Google első három embere is csak egy dollárt kap, de Arnold Schwarzenegger sem kért több pénzt, amikor Kalifornia kormányzója lett – írja a HVG.

Az első "egydolláros" milliomos 1978-ban Lee Iacocca, a Chrysler ügyvezetője volt, amikor az autógyár rendkívül súlyos helyzetbe került. Hogy átverhesse a dolgozókon a fizetéscsökkentést, saját magával kezdte a megszorítást.

A JD.com ügyvezetője, Liu Qiangdong mondott le most milliós fizetéséről. A cég jelenleg veszteséges, de nagyon dinamikusan emelkedik a bevétele, és mivel a növekedés feltehetően lassulni fog, Liu lemondott a milliós fizetéséről. Cserébe a következő 10 évben részesedést szerez a vállalatban.

Liu nem az első kínai vezérigazgató, aki lemond az alapfizetéséről, 2009-ben Liang Wengen, a Sany Group alapítója csökkentette a fizetését a globális pénzügyi válság miatt.

Kimaradt?