banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Cserben hagyták Párizst a pékek

Bagettválság fenyeget Párizsban: eltörölték a pékek nyári szabadságolását korlátozó rendelkezéseket, a francia főváros lakossága most nehezen jut hozzá kedvenc bagettjéhez.

A korábbi törvények szerint a francia pékségek felének júliusban és augusztusban is nyitva kellett tartania, és azok a sütödék, amelyek bezártak, a boltajtón kötelesek voltak feltüntetni, hol található a legközelebbi nyitva tartó pékség. Egy 2014 végén meghozott új rendelkezés következtében azonban idén fordul elő először a francia forradalom óta, hogy a párizsi pékségek dolgozói tömegesen vehetik ki szabadságukat a nyári időszakban. Ennek az lett az eredménye, hogy mérgelődő vásárlók toporognak a bezárt pékségek körül, és sokan a szupermarketekben kapható félkész bagettekre fanyalodnak, amelyet otthon lehet készre sütni.

„Lementem egy pár napja, hogy vegyek egy bagettet, és a két legközelebbi pékség be volt zárva, amire még nem volt példa. Másnap egy nő megállított az utcán, és ő is egy nyitott pékség felől érdeklődött. De csak a 'rosszak' maradtak nyitva" – mesélte a The Local című helyi honlapnak egy vásárló, Lynn Segal.

Párizsban azért nem veszik félvállról a kenyérgondot, tavaly a városháza online kalauzt adott ki, amely tájékoztatást nyújtott a nyitva tartó pékségekről.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?