Burgonyaföldjeiket féltik a kézdivásárhelyiek

A kézdivásárhelyi Burgonyakutató és Fejlesztő Intézet (SCPC) átszervezése, területeinek bérbe adása ellen tiltakoznak a felsőháromszéki elöljárók.

Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester és Fejér László Ödön képviselő beadványban fordult a kormányhoz és a parlamenthez, amellyel meg szeretnék akadályozni annak a kormányrendeletnek az életbe lépését, amely lehetőséget adna arra, hogy a Burgonyakutató Intézet bérbe adhassa földjeit.

A kormányrendelet egyik cikkelye ugyanis azt tartalmazza, hogy Kézdivásárhelyen semmilyen visszaigénylés nincs folyamatban. Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester sajtótájékoztatón rámutatott, hogy naponta kopogtatnak az ajtaján a tulajdonosok, hogy bírósági per által visszaszolgáltatott, végleges döntéssel alátámasztott földjeiket mérje nekik ki az önkormányzat.

Fejér László-Ödön képviselő szerint a burgonyakutató intézet tervezett átszervezése nem a jobbításról, hanem jogtalan eltulajdonításról szól. Bokor Tibor felháborítónak tartja, hogy a kísérleti állomás a saját területeit bérbe akarja adni, miközben a visszaigényelt földeket arra hivatkozva nem adják vissza a tulajdonosuknak, hogy kutatásokat végeznek.

„A kísérleti állomástól szinte senki nem vásárol terméket, mert nincs amit megvenni. A helyi mezőgazdászoknak német, holland és lengyel magot kell felvásárolniuk” – tette hozzá a polgármester, aki szerint a kézdivásárhelyi visszaszolgáltatási igények meghaladják a 600 hektárt, de a környező falvakban sincs megoldva a földhelyzet.

A felsőháromszéki elöljárók attól tartanak, hogy ha a kormányhatározat bérbe adhatóvá teszi a kutatóállomás földjeit, az később eladhatóvá is válik, és elsőbbséget élvez a bérlő, így soha nem lehet a jogos tulajdonosoké a föld. 

Kimaradt?