Javult a román gazdaság versenyképessége

Románia a második helyen állt a közép-kelet-európai államok gazdasági versenyképességének rangsorában. Az országban dolgozó külföldi cégvezetők háromnegyede szerint a bürokrácia a vállalatok eredményes működésének első számú akadálya – derül ki Gfk piackutató cég felméréséből.

Hat közép-kelet-európai állam – Magyarország, Szlovákia, Csehország, Lengyelország, Románia és Bulgária – versenyképességéről készült felmérés a régióban dolgozó külföldi ezer vállalati vezető megkérdezésével. A kutatást a Target Executive Search személyzeti tanácsadó cég megbízásából a budapesti székhelyű Közép-Európai Egyetem üzleti kara és a Gfk piackutató cég közösen végezték. Négy területet vizsgáltak: az általános üzleti klímát, a vezetési stílust, az átláthatóságot és a piachoz való hozzáállást. Ez a második, a Target Executive Search által rendelt ilyen kutatás, az első 2009-ben készült.

Romániában a bürokrácia a versenyképesség legnagyobb akadálya, derül ki a felmérésből. Idehaza a megkérdezett menedzsereknek csupán 26 százaléka véli úgy, hogy a bürokrácia nem nagy probléma, ez csak 1 százalékkal több, mint hat évvel korábban. Magyarországon a vállalati vezetők 32 százaléka nem érzi problémának a bürokráciát, ami 5 százalékkal jobb a 2009-es eredménynél.

A régió legkevésbé bürokratikus országa Lengyelország, ahol a meginterjúvolt cégvezetők 37 százaléka szerint a bürokrácia nem hátráltatja a versenyszféra működését. A korrupció szintén jellemző a régió országaira. A külföldi menedzserek szerint a „helyi vezetők szeretik a már bevált módon intézni a dolgokat” és „a korrupció bevett dolog”.

Arra a kérdésre, hogy rendelkeznek-e a cégek világos üzleti stratégiával, 41 százalék felelt igennel Romániában és 42 százalék Magyarországon. Idehaza a külföldi menedzserek 61 százaléka értékelte aktívnak és dinamikusnak az üzleti légkört, míg az anyaországban csak 47 százalék. Ott az idei eredmény 1, nálunk 10 százalékkal gyengébb a hat évvel ezelőttinél.

Az ügyfél-orientáltság tekintetében Románia megítélése jobb, 38-32 arányban, azonban a határidők tiszteletben tartása tekintetében Magyarország teljesít lényegesen jobban, 45-37 arányban. A vezetők stratégiai gondolkodását illetően Romániában és Magyarországon is a meginterjúvolt alanyok 38 százaléka nyilatkozott pozitívan.

Románia a második

2009-hez képest a válaszadók elégedettsége összességében csökkent. Az összesített rangsorban Lengyelország végzett az élen, a második helyre, némileg meglepő módon Románia került, ahol legsúlyosabb problémaként a bürokráciát értékelték a megkérdezettek. Magyarország visszacsúszott a negyedik helyre a régiós versenyképességi listán. Az utolsó helyre Bulgária került, ahol „a korrupció általános, a gazdasági élet többnyire szervezetlen, a határidőket nem tekintik fontosnak”.  

A kutatás megállapításainak kielemzésére és a kirajzolódó tendenciák értékelésére egy szakmai kerekasztal keretében kerül majd sor, ami május 26-án lesz, Budapesten.

 

Kimaradt?