Mire költik fizetésüket a romániai családok?

A román családok jövedelme jelentősen visszaesett tavaly az előző évekhez viszonyítva. A romániai családoknak átlagosan jövedelmük több mint kétharmadát kell elkölteniük a legszükségesebb javakra – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal által végzett, a családi költségvetések vizsgálata témakörben rendezett felmérésből.

A tavalyi év utolsó negyedében a romániai családok átlagos összjövedelme 2579 lej volt havonta. Ez visszaesést jelent 2013-hoz képet, amikor is az összeg elérte a 2624 lejt. A családon belüli személyi jövedelem összege 968 lej volt, a pénzbeli jövedelem családi átlagban számolva havi 2179 lej volt, azaz 818 lej személyenként.

A romániai családok jövedelmeinek legfőbb forrását a bérezés jelentette, ez a jövedelmek 52,2 százalékát tette ki. Az összjövedelmekhez 21,3 százalékkal járultak hozzá a szociális juttatások, továbbá a mezőgazdasági bevételek, amelyek 2,7 százalékot tettek ki, valamint a családi vagyonok eladásából származó összegek, amelyek átlagosan 1 százalékot tettek ki.

Az összjövedelem jelentős részét képviselik – elsősorban a falusi gazdaságokban – a természetbeni jövedelmek, ezek arányszáma 15,5 százalék, ezeken belül elsőssorban a mezőgazdasági termények forgalmazásából származó összegek, amelyek elérték a 13,9 százalékot.

Városon nagyobb a családok jövedelme, 29,1 százalékkal haladja meg a falusi családok keresetét, és 10,8 százalékkal magasabb a családok országos átlagjövedelménél. A városok esetében a családok jövedelme 64,4 százalékban a fizetésből származott, 22,4 százaléka szociális juttatásokból, a természetbeni jövedelmek pedig 7,4 százalékos aránnyal jelentek meg.

Faluhelyen a családok összjövedelmének 36 százaléka a mezőgazdasági termények értékesítéséből származott. Ennek 27,9 százalékát az agrár-élelmiszeripari termékek jelentették, a pénzbeli juttatások pedig 8,1 százalékot tettek ki, a szociális juttatások értéke elérte a 24,3 százalékot.

Csaknem a teljes jövedelmet elköltik

A családi összjövedelemből átlagosan havi 2357 lejt költöttek, ez személyenkénti lebontásban 884 lejt jelent. Mindez a családi összjövedelem 91,4 százalékával egyenlő. Gyakorlatilag minden egyes 100 lejből több mint 91 lejt költöttek el, ami a romániai gyenge életminőséget jelzi.

A családi költségvetésből a legtöbb pénzt élelmiszer- és nem élelmiszertermékekre, közköltségekre, magánkiadásokra, társadalombiztosításra (adókra, illetékekre, tagsági díjakra), illetve nélkülözhetetlen háztartási célokra – állatok, haszonjószágok élelmezésére, mezőgazdasági munkálatokra – fordították.

A faluhelyen élő családok élelmiszerfogyasztásuknak 47,2 százalékát maguk termelik meg, ez a városi családok esetében csupán 20,1 százalék. Élelmiszerre és nem alkoholtartalmú italokra a családok országos átlagban jövedelmük 39,1 százalékát fordítják. Lakásépítésre, telek- és földvásárlásra, részvényvásárlásra a családi összjövedelemnek csupán jelentéktelen hányadát – 0,7 százalékát – fordították.

Kimaradt?