Székelyföldi kertet díjaztak a budapesti Hungexpón

Első díjat nyert a csíkmadarasi Garden Proiect Kft. és a marosvásárhelyi Sapientia EMTE tájépítész hallgatóinak közös munkája a Construmán, a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban megrendezett kertkiállításon.

A C pavilonban zajló VII. Magyar Kertépítő Verseny a térség legkreatívabb kerttervezőinek és kertépítőinek megmérettetése, Közép-Kelet-Európa egyedülálló szakmai rendezvénye, melyre a pályamunkák idén a Fény Éve jegyében készültek.

A székelyföldi csapat egy hónappal a megmérettetés előtt kezdett hozzá a tervezéshez. A Garden Proiect vezetői és a hallgatók modern módszerekkel dolgoztak, alakítottak a Facebook-on egy zárt csoportot, itt kezdték megvitatni az első terveket. A Sapientia másodéves, tájépítő mérnök szakos diákjai, Szabó Botond, Geréb Emőke, Nagy Júlia és Vincellér Zsolt az egyetemen elméletben elsajátított tudást próbálták a gyakorlatba átültetni.

Az utolsó héten a fiatalok – profi szakemberek irányításával - a valóságban is kipróbálták, hogy a tervük hogyan ölt testet fában, földben, növényekben. A győztes mintakertnek az alkotók a Kerülj beljebb! mottót adták. Stilizált, modernizált székelykapu, harangláb, torockói festett pad, kalotaszegi párnák is részei voltak a múlt és a ma Erdélyét ötvöző kertnek.

"A hangulatot, az erdélyi életérzést próbáltuk bemutatni, átadni Budapesten. Mai világunk erős hagyományokon nyugszik, ám a fejlődés, a modernitás is része erdélyiségünknek. Ezért nem szerettünk volna csak a néphagyományokból táplálkozni, bár motívumai erőteljesen megjelennek a munkánkban, ugyanakkor nem akartunk egy hagyományos székelykapuval előrukkolni. Így született meg az a modern bejárat, mely ugyan emlékeztet a székelykapura, de átesett egy frissítésen, a mai időket sugallja" - mondta Szabó Botond, az egyetemista tervezőcsapat tagja.

A növények faládákba kerültek, ezekből rézsüket alakítottak ki, így ritmusos, a végén megnyugvó sziluett született. A harangláb alsó, "szoknya" részébe, a gerendákba csombort ültettek, mely az erdélyi konyha egyik jellegzetes, gyakran használt, erős illatú fűszernövénye. Így Erdély ízvilágát is elvitték a budapestieknek.

"Egyetemistaként hatalmas lehetőség, hogy a tervünk megvalósulhatott. Ez kevés hallgatónak adatik meg tanulmányai során, szerencsések vagyunk. Köszönjük a csíkmadarasi cég támogatását, hiszen ami pár vonallal, skiccel indult, most itt áll előttünk. Az első díjról pedig - így elsőre - álmodni sem mertünk!" - meséli mosolyogva Botond.

Elmondása szerint a kivitelezés során szinte csak olyan problémákkal szembesültek, amire a számítógép előtt ülve, tervezés közben nem is gondoltak. Ezért nagyon fontos az alapos elméleti tudás mellett a gyakorlati képzés, és ezért lényeges, hogy legyenek Erdélyben is olyan cégek, amelyek felvállalják a tanulók gyakorlati oktatását. 

"Számos kiállításon részt vettünk már, de versenyen még soha – mondja Angi Attila, a Garden Proiect Kft. egyik tulajdonosa. – Emiatt igazából nem is tudtuk, milyen eredményre számíthatunk. De bíztunk a Sapientia hallgatóiban, és a cégünk munkatársaiban."

„A munka nemesíti mesterré a mérnököt”

A csíkmadarasi kertészet vezetői a gyakorlati alapú szakoktatás mellett kampányolnak, a közelmúltban a gyimesközéploki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium agrár-turisztika osztályban tanuló diákjai sajátították el náluk a fák metszését, oltását.

A cég felkérést kapott arra, hogy önállóan jelenjen meg a kiállításon és versenyen Budapesten, de a tulajdonosok  hasznosabbnak látták, ha támogatják az egyetemistákat,  hiszen ez a megmérettetés komoly szakmai próbatétel a jövő  tájépítészei számára.

„A munka nemesíti mesterré a mérnököt” – véli János Ferdinánd, a Garden Proiect Kft. másik tulajdonosa, aki maga is kertészmérnök. Szerinte ha egy cég sem ad lehetőséget, hogy a tanulók élesben, a gyakorlatban is kipróbálják magukat, tudásukat, a kivitelezés során valós kihívásokkal szembesüljenek, akkor a cégtulajdonosok nem várhatják el, hogy amikor az iskolapadból kikerülnek, kész, tapasztalt szakemberekként tudják alkalmazni őket. „A vállalkozóknak is oda kell állni, segíteni kell a gyakorlati oktatást, akár középiskoláról, akár egyetemről beszélünk” – teszi hozzá.

A Dísznövény és kertépítészeti szakkiállítás és vásár, benne a díjnyertes székelyföldi kert vasárnapig nézhető meg a Hungexpón.

Kimaradt?