Görögország kiszámolta mennyivel tartoznak neki a németek

Az athéni pénzügyminisztérium arra jutott, hogy Németország a második világháborús megszállás miatt jön nekik egy halom pénzzel, ami nagyjából öt évig fedezné a magyar költségvetés összes kiadását.

A görög kormány már egy ideje emlegeti, hogy az ország jóvátételt követel Németországtól a második világháborús megszállás miatt. Dimitrisz Mardasz görög pénzügyminiszter-helyettes hétfőn viszont most konkrét számokat is mondott az athéni parlament által felállított, az ország eladósodásának okait vizsgáló bizottság előtt: a jóvátétel annyi, mint 278,7 milliárd euró.

Az időzítés nem véletlen, hiszen hétfőn volt 74 éve, hogy Wilhelm List tábornagy 12. hadserege átlépte a bolgár-görög határt, és kezdetét vette Görögország megszállása, az úgynevezett Marita hadművelet. A Mardasz által ismertetett számítás szerint – amelyet a Speigel című német lap online kiadása idéz – az összegből nagyjából tízmilliárd euró az a kölcsön, amit a megszállt Görögország kényszerűségből nyújtott a Harmadik Birodalomnak, de benne vannak az insfrastruktúrában okozott károk, illetve az áldozatok családjainak kárpótlása is.

A német kormány már jó ideje lezártnak tekinti a második világháborús jóvátétellel összefüggő kérdéseket. Álláspontjuk szerint a két Németország és a négy megszálló hatalom (Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és a Szovjetunió) 1990-ben kötött megállapodásával megszületett egy olyan hivatalos dokumentum, melyben szerepel, hogy a jóvátétel kérdését lezárták.

Görögország államadóssága nagyjából 315 milliárd euró, ami a GDP több mint 170 százalákára rúg – pedig egyszer már jelentős összeget elengedtek a hitelezők. Az ország gazdaságát évek óta csak a nemzetközi szervezetek kölcsönei tartják működőképes állapotban. A januárban hatalomra került radikális baloldali Szirizza párt egyik legfontosabb ígérete az adósságújratárgyalása volt, az európai partnerek azonban nem hajlanak az adósság elengedésére.

Kapcsolódók

Kimaradt?