Nagyon olcsó maradt a romániai munkaerő

Tizenegy év alatt 140 százalékkal nőtt egy munkaóra ára Romániában, ennek ellenére EU-s viszonylatban csak Bulgáriában olcsóbb a munkaerő, mint nálunk.

A befektetők paradicsoma lehetne Románia, hiszen az Európai Unió tagországai közül csak Bulgáriában olcsóbb a munkaerő, mint nálunk. Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat adatai szerint tavaly 4,6 eurójukba került a romániai munkáltatóknak egy munkaóra. Ennél olcsóbb csak Bulgáriában volt a munkaerő, 3,8 euró.

Bár a munkaadók folyamatosan panaszkodnak a magas adóteher miatt, az Eurostat adatai azt mutatják, hogy ebből a szempontból Románia az EU középmezőnyéhez tartozik, jobban áll 12 tagországnál. Idehaza a bér után fizetendő adók és járulékok a munkaerő teljes költségének 22,9 százalékát teszik ki. A legnagyobb, 33,1 százalékos adóteher Franciaországban van, majd Svédország és Olaszország következik 31,6, illetve 28,2 százalékkal. Magyarországon a hazainál valamivel magasabb, 23,2 százaléknyi a bért sújtó adóteher, az uniós átlag pedig 24,4 százalék.

Semmiféle összefüggést nem lehet kimutatni az adóteher nagysága és egy adott állam gazdasági fejlettsége, illetve jóléte között. Az Európa legfejlettebb gazdaságának számító Németországban 22,3 százalékos az adóteher, a gazdag Belgiumban 27,8, a rendkívül jó szociális ellátást biztosító Svédországban pedig 31,6 százalék. Ezzel szemben a világ leggazdagabb országai közé tartozó Luxemburgban csak 13,6, a szociáldemokrata berendezkedésű Dániában pedig mindössze 13,1 százalék.

Dániában a legdrágább

Az EU-ban Dániában a legdrágább a munkaerő, óránként 40,3 euróba kerül. Svédországban 37,4, Luxemburgban pedig 35,9 euró egy munkaóra. A kontinensen a norvég munkaadóknak van a legtöbb kiadásuk a munkaerővel, óránként 54 euró. magyarországon 7,3 euróba került tavaly egy munkaóra.

A tavalyi évhez képest itthon 5,5 százalékkal nőtt a munkaerő euróban kifejezett ára. Ennél nagyobb méretű növekedés, 6 százalékos, csak Lettországban következett be. Uniós szinten 1,4 százalékkal lett drágább a munkaerő. Magyarország azon kevés európai állam közé tartozik ahol csökkent a munkaerő ára, fél százalékkal, ami alapvetően a forint euróhoz viszonyitott gyengülésének tudható be.   

11 év leforgása alatt idehaza drágult leginkább a munkaerő, 140 százalékkal, ami javarészt a bérek növekedésének tudható be, s a szlovák, valamint a bulgár növekedés mértéke is hasonló léptékű. Ugyanezen időintervallumban Magyarországon kb. 24 százalékkal nőtt egy munkaóra költsége. 2001 és 2004 között Romániában valóságos ugrás következett be, egy munkaóra ára 1,9 euróról 4,2 euróra szökött fel.

Kimaradt?