Jubileumi bélyeg a hírszerző szolgálat tiszteletére

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) megalapításának 25. évfordulója alkalmából jubileumi bélyeget hoz forgalomba "Hírszerzés a demokrácia szolgálatában" felirattal a Romfilatelia, a Román Posta filatéliai vállalata - közölte pénteken a Mediafax hírügynökség.

"A Romfilatelia a nemzeti jelentőségű intézmények partnereként kíván hozzájárulni a Románia országimázsát népszerűsítő kampányokhoz. A SRI a nemzeti igazságért és biztonságért küzd és a jogállamiság, a román értékek védelmezője" - olvasható a Romfilatelia közleményében.

A bélyegből és kisívből álló 14,50 lej névértékű emlékkiadványon a SRI címerén a román nemzeti színeken kívül a jubileumra utaló 25-ös szám bináris számrendszerben (11001-ként) jelenik meg, a bélyegre pedig egy kizárólag ultraibolya fényben látható nyolcszögű csillagot is nyomtattak, amely a SRI jelvényére utal.

A kommunista diktatúrát megdöntő 1989-es forradalom után Nicolae Ceaușescu gyűlölt politikai rendőrsége, a Securitate nem folytathatta nyíltan tevékenységét: a hatalmat magához ragadó, Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front 1989 december 30-án kiadott határozatával a Securitatét feloszlatta és így Románia törvényesen működő titkosszolgálat nélkül maradt.

Fekete március után éledt újra

Egy új titkosszolgálat létrehozására három hónappal később, a Marosvásárhelyen kiprovokált magyar-román etnikai konfliktus teremtett alkalmas közhangulatot az országban. A SRI-t 1990. március 26-án a 181-es számú rendelettel hozták létre a nemzetbiztonságot érintő hírszerzésre szakosodott állami szervként.

1990. március 19-én az anyanyelvű oktatást követelő magyarság ellen uszított Görgény-völgyi román parasztok megostromolták a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) marosvásárhelyi székházát, ahol több magyart - köztük Sütő András írót - súlyosan megsebesítettek. Másnap a város főterén tiltakozó magyar tömeg ellen intéztek támadást, ezt azonban a tüntetők visszaverték.

Az 1990-es marosvásárhelyi etnikai összecsapásoknak öt halálos és csaknem háromszáz sebesült áldozata volt.

A SRI-t a 90-es években gyakran vádolták azzal, hogy az egykori Securitate embereit és tevékenységét vette át, ám az ország 2004-es NATO-csatlakozása óta Románia külföldi partnerei is egyre gyakrabban beszélnek elismeréssel tevékenységéről, az országban pedig nagyon megnőtt a népszerűsége, amióta  - az általa végzett lehallgatások révén - a SRI jelentősen hozzájárul a korrupt politikusok lebuktatásához.

Kimaradt?