Eredeti forrásból ismerhetik meg a bukarestiek a székelyeket

Székelyföldet és a székely hagyományokat népszerűsítik Bukarestben, így változtatnák meg azt a torz képet, amit a fővárosi média közvetít a térségről, jelentette be sajtótájékoztatón Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint erre a célra az önkormányzat és a bukaresti Közpolitikai Intézet közösen 550.000 lejes finanszírozást nyert a Norvég Támogatási Alaptól.

A „Székely hagyományok. Bevezetés a székely kultúrába” című projekt három részből áll. Néprajzosok segítségével feltérképeznek 15-20 jellegzetes székely szokást vagy mesterséget, majd 2000 példányban kiadják a „Székely hagyományok” című, háromnyelvű monográfiát, illetve készítenek egy ismeretterjesztő filmet is, amit Bukarestben mutatnak be.

Antal Árpád elmondta, jövő tavasszal ugyancsak a fővárosban szervezik meg a „Székelyek nagyvásárát”, ahol mintegy 50 kézműves mutatkozik be, de lesznek kulturális kísérőprogramok és interaktív tevékenységek is.

Az előzményekkel kapcsolatosan a sepsiszentgyörgyi elöljáró elmesélte: még parlamenti képviselőként több ismeretséget kötött a Közpolitikai Intézetnél, akik korábban javasolták, hogy húsvét alkalmából juttassanak el jellegzetes székely ajándékcsomagokat a bukaresti döntéshozóknak, nagy cégek képviselőinek, intézmények, nagykövetségek vezetőinek. Ez a szimbolikus gesztus pozitív fogadtatásra talált, ez ösztönözte a sepsiszentgyörgyi önkormányzatot és a Közpolitikai Intézetet, hogy pályázzanak a programra.

Abban bíznak, hogy más képet tudnak eljuttatni a bukarestiekhez és a román közösséghez, mint az a torz kép, amit a központi média közvetít a térségről. A most megnyert pályázat szerződését is a fővárosban írják majd alá, és sajtótájékoztatón ismertetik majd a programot.

Kimaradt?