Elkészült a görögök tervezett reformintézkedéseinek listája

Miután a sajtóban már hétfőn késő este kiszivárgott a görög kormány reformintézkedéseinek listája, Athén közzétette a hivatalos dokumentumot. Így most az euróövezet pénzügyminiszterein van a sor. 

Az intézkedéseket általánosan bemutató listát tartalmazó dokumentumot az euróövezet pénzügyminiszterei vizsgálják meg és ettől teszik függővé, hogy meghosszabbítják-e a jelenleg futó mentőcsomagot négy hónappal, ahogyan arról múlt pénteken megállapodtak. A hírek szerint az Eurócsoport reakciója még kedden meg is fog születni.

A mostani intézkedéscsomag főbb irányvonalai: igazságosabb adórendszer létrehozása; adóelkerülés elleni harc fokozása; korrupció elleni harc fokozása; az üzemanyag- és cigarettacsempészet visszaszorítása; munkaerőpiaci reformok végrehajtása a kollektív szerződések és megállapodások területén; küzdelem a görög humanitárius válsághelyzet ellen lakáspiaci garanciák és ingyenes orvosi ellátással a biztosítással nem rendelkező munkanélküliek számára.

A szélsőbaloldali Sziriza vezette kormány most elkészített listáján szerepel az a terv, hogy a legszegényebb emberek számára ingyen biztosítják az elektromos áramot, erre 60 millió eurót költenének. Ezen kívül 750 millió eurót fordítanának az étkezési támogatások programjára.

Kimaradt?