Átkeretezés, újjákezdés, közösségépítés a Vezetőképzésen

Mit kell tudnia egy vezetőnek ahhoz, hogy a közösség, amelynek az élén áll, eleget tegyen a 21. század kihívásainak, rugalmasan viszonyuljon a gazdasági és társadalmi változásokhoz, éljen a kínálkozó lehetőségekkel, képes legyen a másként és másokért vállalkozás útját járni – ezekre a kérdésekre keresték a választ február 20-22. között Székelyudvarhelyen az Unitárius Nőszervezetek Országos Szövetsége és az Unitáriusok és Univerzalisták Nemzetközi Tanácsának Nőszervezete által létrehozott képzés résztvevői.

Az egy éve kezdődött Vezetőképzés-sorozat hétvégén a negyedik rendezvényéhez érkezett, és míg a korábbi képzéseken a közgazdaságtan, a projektmendzsment, a pályázati felkészítők kaptak nagyobb teret, ez alkalommal a spiritualitás dominált.

Vallási piacról, vallási földrengésről tartott előadásában Czire Szabolcs az úgynevezett „new age” irányzatról beszélt, amely teljes mértékben átalakította a vallási gondolkodást. Nem elég őrizni azt „amink van”, - mutatott rá, - mert a világ megváltozott és új formában kell tálalni, vonzóvá tenni saját értékeinket. Az előadó beszélt a Kárpát-panellről is, amely felmérései szerint hét-nyolv évvel ezelőtt a magyar fiatalokat a kevésbé vallásosság és az erős spiritualitás jellemezte, mára viszont sem az egyházi kötődés, sem a vallásosság nem jellemző már rájuk.

Amerikában az unitárius vallás többnyire választott vallás - számolt be Linda Barnes az amerikai unitárius és univerzalista egyház sajátosságairól, saját gyülekezetéről, szokásokról, ünnepnapokról és szokásos vasárnapokról, istentiszteletekről, közösségi életről.

Ötletekről és sikeres programok kivitelezéséről, a kínálkozó lehetőségek megragadásáról, negatív és pozitív tapasztalatokról, a kudarcokból való tanulásról Borzás Jenő osztotta meg ismereteit, majd Kolumbán Gábor beszélt a szívesség szentségéről, a másként és másokért vállalkozás útjáról. Az Énlakán bivalyfarmot működtető közgazdász vállalkozását úgy építette fel, hogy azzal a közösséget szolgálja. Alkalmazottai a családja körét bővítik, a munka a gazdaságosság kritériumai mellett a szívesség, a másként másokért szempontoknak is igyekszik eleget tenni.

„Azért, hogy változtatni tudjunk életünkön, hogy megismerjük saját adottságainkat, élhessünk lehetőségeinkkel, meg kell próbálnunk kimozdulni abból a komfort-zónából, amelyben úgy-ahogy, többé-kevésbé elégedetten, kényelmesen megvagyunk. Ha valami nem jó, vagy nem úgy megy, ahogy szeretnénk, akkor hajlamosak vagyunk megmagyarázni önmagunknak, hogy ennél többre nem vagyunk képesek és megelékszünk a helyzetünkkel. A folyamatok és főleg a negatív folyamatok megváltoztatásának egyik bevált módszere az átkeretezés, ami azt jelenti, hogy az ember egy adott helyzetet megpróbál más szempontból is nézni” – tudtuk meg Czire Szabolcstól. Hozzátette, önmagában az átkeretezés nem változtatja meg a helyzetet, de mindig elmozdít egy pozitív irányba.

Az öt képzésből álló sorozat következő, záró részét októberre tervezik a szervezők. Nagy Gizella ötletgazda és főszervező, a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyházközség munkatársa azt szeretné, ha a résztvevők a tanultakat a saját közösségeikben kamatoztatnák akár kisebb vállalkozások beindításával, akár csupán a nőszövetségek eredményesebb, hathatósabb tevékenységének megszervezésével.

Vezetőképzésről lévén szó, olyan tudnivalókat sajátítottak el a jelenlevők, amit egy nőszövetségi, vagy akár egy kisebb, családi vállalkozás kezdeményezőjének tudni kell: pénzügyi ismereteket, menedzsmentet, pályázatfigyelést és pályázatkészítést, vállalkozás beindítását. A gazdasági ismeretek mellett nagy hangsúlyt kapott a képzésen a vezetői készségek fejlesztése, a vezetői stílusok, sajátosságok, személyiségfejlesztés is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?