Nőknek tartott vezetőképzést az Unitárius Nőszövetség

Pénzügyi ismeretekkel, projekt- és szervezeti, illetve háztartási költségvetés elkészítésével, self-menedzsmenttel, jövőkép-kialakítással, projektmenedzsmenttel, kommunikációs alapismeretekkel, konfliktuskezeléssel, pályázatkészítéssel ismerkedtek a résztvevők az Unitárius Nők Országos Szövetsége (UNOSZ) és az International Women’s Convocation (IWC) szervezésében tartott vezetőképzésen a hétvégén.

Marosvásárhelyen a Bod Péter Diakóniai Tanulmányi Központban tartott háromnapos képzésen kolozsvári, tordai, tordaszentlászlói, tordaszentmihályi, sepsiszentgyörgyi, vargyasi, kökösi, sepsiszentkirályi, székelyudvarhelyi, hódmezővásárhelyi, segesvári és marosvásárhelyi unitárius nők vettek részt, különböző életkorúak és más-más végzettségűek, hogy olyan jártasságokat, készségeket fejlesszenek, amelyeket a saját közösségeikben hasznosíthatnak.

Gazdasági élet a családban

A családi háztartások minőségéről, azok működtetéséről, beosztásáról, költségvetéséről, makro- és mikrogazdaságról, gazdasági egyensúlyról, kínálat és kereslet kapcsolatáról tartott elsőként előadást Nagy Ágnes közgazdász, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja. A gazdaságpolitikák közötti „munkamegosztásról”, a fogyasztói árindexről, külső- és belső egyensúlyról beszélt, arról, hogy milyen tényezők okozhatnak egyensúlytalanságot, a foglalkoztatottság és munkanélküliség milyen hatással van a családok életére, a pénzügyi helyzetre, illetve ezek milyen további következményekkel járnak, ami a társadalom szociális, valamint pszichés helyzetét illeti.

Funkcionális analfabetizmus

Mennyire eredményes ma az oktatási folyamat Romániában? Mit lehetne tenni a funkcionális analfabétaként egyetemre bekerülő hallgatókkal? Van-e értelme ilyen körülmények között egy oktató életének? Ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre kereste a választ Szabó Árpád egyetemi tanár. „A tanulás és változás egyik legnagyobb akadálya a kényelem és a megszokás” – hívta fel a figyelmet az előadó, aki az életkerék-modellel, vezetés-szervezéssel, self-menedzsmenttel ismertette meg a hallgatóságot.

Kapcsolat a világgal

Kommunikáció és konfliktuskezelés, lelki egészség, egészséges környezet volt a témája Ferenczi Enikő lelkész és mentálhigiénés szakember előadásának a témája. „Bárkivel bármi megtörténhet” – hangsúlyozta a kórházi lelkigondozó, egyetemi előadótanár, aki az emberi fejlődés három szintjéről, a jó párkapcsolatról, a szülő-gyerek viszonyról, verbális és nonverbális kommunikációról, a teremtett világgal való kapcsolatról beszélt.

„Fákon keresztül” nő egy projekt

Projekt, pályázat, program, megvalósíthatóság, fenntarthatóság szerepelt Andrási Erika pályázatíró szakember előadásában. Felhívta a figyelmet a leggyakoribb hibákra, a zavaros stratégiai keretre, a kínálat-vezéreltségre, a gyenge helyzetfelmérésre. A hallgatók a probléma-fa elsajátításának lépéseivel is megismerkedtek, ahogy a cél-fa szerkesztésével is, valamint egy projekt-ötlet kidolgozásának lépéseivel, ahogy azzal is, hogy melyek a lépései az adatlap kitöltésének, mire fektessenek hangsúlyt a pályázók.

„Jó volt együtt tanulni”

Nagy Gizella szervező a maszol.ro-nak elmondta, egy korábban megfogalmazódott igénynek eleget téve került sor a képzésre, amelynek harminc, más-más településről érkező résztvevője azokkal az alaptudnivalókkal ismerkedett az előadások és gyakorlatok során, amelyeket majd saját közösségében kamatoztathat, akár egy vállalkozás beindításával, akár egy civil szervezetben, de akár csak a családi háztartáson belül is.

A résztvevők, köztük nyugdíjas tanár, pályázatkészítő, pszichológus, egyetemi előadó, vállalkozó, bolti alkalmazott, a húsz évestől a hetven évesig, valamennyien elégedetten távoztak, egyetértve abban, hogy hasznos volt a három nap, nem csak elméleti ismereteket szereztek, de az együttlét, az együtt-tanulás élménye is sokat jelentett számukra. „Jó volt együtt lenni, együtt tanulni, nem csupán az elméletet meghallgatni, de egymástól is tanulni. Nyugdíjas vagyok, tele energiával, úgy érzem: még sok mindent tanulhatok és a közösségem hasznára fordíthatom a tudásom” – értékelte a három napos képzést Ilyés Gyöngyvér székelyudvarhelyi résztvevő. 

Kimaradt?