Túl sok akadályba ütközik a szatmárnémeti repülőtér felújítása

A nagyobb forgalom érdekében felújítanák a szatmárnémeti repülőteret, jelentette be csütörtökön Nicolae Fechete. Az igazgató nem először tett hasonló bejelentést, többször elmondta, hogy elkészültek a tervek, és várják a beruházót. Az 55 millió lejes projekt szerint megújulna a kifutópálya, az utasterem, modernizálnák az irányítórendszert.

A megyei tanács egyelőre nem rendelkezik a felújításhoz szükséges összeggel, ezért a magánszektortól várják a megoldást. A befektetési hajlandóságot viszont csökkenti az évi 15 ezer utasforgalom, az egymillió lej alatti bevétel és a több millió lejes kiadás, amiből a repülőteret tartják fent. A megyei tanács a fenntartáshoz szükséges hatalmas összegeket közpénzekből fedezi.

Nicolae Fechete igazgató a kis bevétel ellenére is ragaszkodik a kiszolgáló személyzet számának növeléséhez, a csütörtöki tanácsülésen egyelőre elvetették a javaslatot. Az igazgató 55-ről 65-re szerette volna növelni a személyzet számát.

A szatmári repülőtér kis forgalma a hiányos infrastruktúrával is magyarázható. Még nem készült el például a gyorsforgalmai út, amely Magyarországgal kötné össze a megyét. A szatmárnémeti kőrgyűrű, a harmadik Szamos-híd megépítése még szintén várat magára.

Kapcsolódók

Kimaradt?