Miért volt annyira kelendő a frank alapú hitel?

Aki 2005-ben öt évre vett fel frank alapú banki hitelt, nagyon jól járt vele. A tíz évre felvett kölcsönök után összesen körülbelül ugyannyit kell fizetni, mint lej- vagy euróhitel esetén. Úgy tűnik, azok buknak nagyot a svájci frankon, akik 20 éves kifutási időre kaptak pénzt.

2006 és 2008 között 75 ezer romániait vett fel hitelt svájci frankban, javarészt lakásvásárlás céljára. Miért preferálták a svájci valutát a lej vagy az euró helyett? A válasz egyszerű: mert így lényegesen jobban jártak.

Az OTP volt az első bank, mely 2006 tavaszán frank alapú hiteleket ajánlott az ügyfeleknek. Rövidesen tíz másik bank is felvette a portfóliójába ezt a hiteltípust. Az ügyfelek nem kérették magukat, ugyanis ez a termék sokkal előnyösebb, mint bármely más elérhető hitel.

2006 májusában azoknak, akiknek 50 ezer euróra volt szükségük, 20 éves futamidejű, frank alapú hitel esetén 520 frank havi törlesztőrészletet kellett fizetniük, ami akkoriban 330 eurónak felelt meg. Euró alapú kölcsön esetén a havi részlet kb. harmadával nagyobb, 490 euró volt. A lej alapú hitelek voltak a legköltségesebbek: a havi részlet 1700 lej volt, szemben az 1500 lejes euró alapú és az 1000 lejes frank alapú hitellel.

Az egyetlen lehetőség

Sokak számára a frank alapú hitel volt az egyetlen lehetőség, hogy a kívánt pénzösszeghez hozzájusson, mivel a Román Nemzeti Bank által kidolgozott szabályozás értelmében egy család eladósodási szintje nem haladhatja meg a 30 százalékot, vagyis bevételeiből maximum ennyit fordíthat hiteltörlesztésre. Ez azt jelenti, hogy euró alapú hitel esetén 1790 eurós jövedelem mellett volt igényelhető 50 ezer euró 20 évre, míg frank alapú kölcsönnél már 940 eurós bevételre meg lehetett kapni ugyanazon összeget.  

2006 tavaszán a svájci frank árfolyama 2-2,2 lej volt, míg jelenleg 4,4 lej körül van, a kamatok pedig mindhárom valuta esetében csökkentek. A frank alapú hiteleseknek, akik 2006-ban havi 1000 lejt fizettek vissza a banknak, jelenleg kétszer annyit, 2000 lejt kell befizetniük. Az euró alapú hitelesek törlesztőrészlete változatlan maradt, 1500 lej, míg a lej alapú hiteleseknek most már csak 1100 lejt kell fizetniük 1700 helyett.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap számításai szerint azok közül, akik 2006 tavaszán vettek fel kölcsönt, összeadva a mostanáig kifizetett törlesztőrészleteket, a frank alapú hitelesek jártak a legjobban, annak ellenére, hogy a gazdasági válság kitörése óta a svájci valuta folyamatosan erősödik. A frank év eleji 20 százalékos erősödése miatt azonban rövid időn, 10-12 hónapon belül már a lej és euró alapú hiteleseknél lesz az előny.

Senkinek sem jó

„A jelenlegi helyzet senkinek sem jó, a bankoknak sem, mivel csökken az adósok fizetőképessége” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Diósi László, az OTP Románia vezérigazgatója. A bedőlt hitelek aránya Romániában korábban is magas volt, 2014 áprilisában meghaladta a 22 százalékot. A rosszul fizető adósok aránya a frank alapú hitelek esetében különösen magas, tavaly tavasszal a mintegy 10 milliárd lejes hitelállományból a hátralékok 2,4 milliárd lejt tettek ki.

Azért, hogy a frank legutóbbi erősödését követően ez ne emelkedjen számottevően, a bankok különféle ellenintézkedéseket hoztak: egyes pénzintézetek egy, a mostaninál sokkal kedvezőbb árfolyamon számolják ki a törlesztőrészleteket, míg az OTP 1,5 százalékos kamatcsökkentést léptetett életbe. Diósi László elmondása szerint jó hír az adósoknak az is, hogy márciustól a jelenleginél kisebb lesz a hitelek kamata, ugyanis a svájci jegybank -1 százalékra csökkentette a bankközi kamatot.

A frank alapú hitelek majd egyharmadát a Bancpost adta, egynegyedük a Volksbanknál, egyötödük pedig a Piraeus Banknál van. 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?