Mégis segít a kormány a frankhiteleseken?

A korábbi nyilatkozatokkal ellentétben a kormány is megkezdte a tárgyalásokat a bankszektor szereplőivel annak érdekében, hogy enyhítsenek a román frankhitelesek terhein.

Bár a kormány továbbra sem hajlandó olyan megoldásokat számba venni, mint a magyarországi forintosítási törvény, a magáncsődre és az adósságátrendezésre vonatkozó törvények kidolgozásától már nem zárkózik el - írja a Reuterst idézve a napi.hu.

Miután múlt héten a svájci jegybank eltörölte a frank euróval szembeni 1,2-es árfolyamküszöbét, a svájci fizetőeszköz látványosan elkezdett erősödni a lejjel szemben is. Bár Romániában nem terjedt úgy el a svájci frank alapú jelzáloghitelek felvétele, mint a régió többi országában, így is 75 000 embernek van svájci frank alapú hitele, és mivel a frank mára 16%-os pluszban van a román lejjel szemben, a román devizahiteleseknek is látványosan megugrott a törlesztőrészlete.

Adrian Vasilescu, a román nemzeti bank elnökének tanácsadója szerint november végéig a svájci frank hitelek állománya 10,1 milliárd lej (2,6 milliárd dollár) volt Romániában, ami így is eltörpül például a lengyelek 36 milliárd dollárt kitevő frank hitelállományával szemben.

Korábban a kormány még úgy fogalmazott, hogy nem szeretne kötelező megoldásokat bevezetni a devizahitelesek megsegítésére, bár már akkor is sürgette a bankok és ügyfeleik közötti mihamarabbi megegyezést az ügyben. Megindultak az egyeztetések a Ponta-kabinet, a bankok és a jegybank között a mostani frankhelyzet megoldására. Bár a kormány kiemelte, hogy továbbra sem gondolkodik a forintosításhoz hasonló megoldásokon, a magáncsődre vonatkozó törvények és a bajba jutott devizahitelesek adósságátrendezésére vonatkozó tervek együttes kidolgozásától nem zárkóznak el.

A bankok eközben maguk is léptek a frankhitelesek törlesztőrészleteinek enyhítése érdekében. A Volksbank Romania még a hét elején döntött arról, hogy három hónapra befagyasztja 3,8-as szinten a lej/frank árfolyamát a frankhitellel rendelkező ügyfeleinél, míg az OTP román leánya 1,5%-kal csökkenti a frankkamatokon lévő banki marzsot. 

Kapcsolódók

Kimaradt?