„Az a szép...”: gasztrokulturális kiállítás és vásár Bukarestben

Harmadik alkalommal rendezi meg a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) bukaresti fiókja és a Hargita Megye Tanácsa alintézményeként működő Hargita Megyei Agrárkamara január 24–25-én, szombaton és vasárnap 11–19 óra között Bukarestben az „Az a szép...” nevű, hagyományos székely termékek vásárát. A helyszín ezúttal is a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet udvara.

Az előző két vásár sikere mind a vásárlóközönség, mind a termelők számára egyértelművé tette, hogy megéri Bukarestben vásárt szervezni és jelen lenni a román közönség előtt. A szervezők arra törekedtek, hogy minél sokszínűbb legyen a rendezvény, ezért különböző kulturális programokkal készültek a bukaresti érdeklődők számára. Gyerekfoglalkozás, kiállítás, néptáncbemutató, valamint egy meglepetés jazzkoncert is gazdagította a programot, és ez nem lesz másként a harmadik vásáron sem. „A sok minőségi, kiváló termék mellett tartalmas kulturális hétvégét is szeretnénk adni Bukarestnek a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet udvarán zajló program által” – nyilatkozták a szervezők.

Az eredményes együttműködés jegyében a két szervezet ez alkalommal is szívesen látja a gyerekeket a farsangi hangulatot idéző, szombaton és vasárnap 11 órától, félóránként induló csoportokban szervezett farsangi maszkkészítő foglalkozáson, ugyanakkor a szülők is találnak kedvükre való programot a farsangi hangulat fokozásához.

A szombati és vasárnapi otthoni ebéd helyett ezúttal is érdemes a vásár helyszínén főzött bográcsos gulyáslevesből és egyedi desszertből lakomázni.

Ez alkalommal a szokásosnál gazdagabb termékkínálattal érkeznek a székely termelők a román fővárosba, hiszen már jó néhány termelőnek visszatérő vásárlója is van.

A szervezők tombolasorsolással igyekszenek közelebb csalogatni a vásárlókat, ahol a nyertesek egy-egy, székely termékekkel bőségesen megrakott ajándékkosarat nyerhetnek.

Az RMKT bukaresti fiókja hosszú távú tervei között szerepel, hogy a székely termelőket még közelebb hozzák a bukaresti közönséghez. Tematikus kirándulásokat szerveznének Székelyföldre, az ottani kultúra, gasztronómiai gazdagság, vendégszeretet és a lenyűgöző környezet adottságaira építve. Esetenként egy-egy termelőt is meglátogatnának, hogy megismerjék és megtapasztalják, miként készülnek az egyedi székely termékek.

Kimaradt?