Elemzők: Svájc nem járt jól az árfolyamgát eltörlésével

Elemzők szerint a svájci gazdaság minden bizonnyal jelentősen megsínyli az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan eltörlését, amely után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett.

Jennifer McKeown, a Capital Economics vezető európai közgazdásza közölte: a ház az SNB lépése nyomán arra számít, hogy a svájci frank euróárfolyama az 1:1-es paritás környékén zárja az idei évet a svájci jegybank által 2011 ősze óta 1,20 frank/euró körüli szinten tartott árfolyam helyett. Emellett valószínűtlennek tartják, hogy a svájci frank euróárfolyama később teljesen vagy akár csupán részben visszagyengülne a SNB sokkszerű csütörtöki bejelentése után elért szintekről, sőt valós a kockázata a további erősödésnek.

Nem valószínű ugyanis az sem, hogy a svájci jegybank által alkalmazott - az árfolyamküszöb csütörtöki eltávolításával egy időben mélyebbre is vitt - negatív kamatok ugyanolyan hatékonynak bizonyulnának, mint az árfolyamküszöb védelmére végrehajtott korábbi masszív devizapiaci intervenciók. Ráadásul - bár az SNB ígéretet tett az intervenciók folytatására - e piaci beavatkozások hatékonyságát is csökkenti, hogy nincs olyan árfolyamhatár, amelyhez a piac igazodni tudna - fejtegette a Capital Economics vezető londoni közgazdásza.

A szakértő szerint mindemellett az is erősíteni fogja a frankot, ha az eurójegybank (EKB) a jövő heti kamatdöntő ülésén - ahogy azt a piac valószínűsíti - szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklus elkezdését jelenti be. 

Kapcsolódók

Kimaradt?