Integrált fellépés kell a fejlődő országokban tapasztalható szegénység ellen

A szegénység felszámolása a fejlődő országokban, csak akkor tud hatékony lenni, ha olyan integrált megközelítést használunk, amely összehangolja a külpolitikát, a fejlesztési együttműködési kezdeményezéseket és a kereskedelmi szabályozásokat – vélekedett Winkler Gyula EP-képviselő, a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottság alelnöke. 

Az RMDSZ-es politikus emlékeztetett: az EU egyik kiemelt célkitűzése a fejlődő országokban tapasztalható szegénység felszámolása. Az RMDSZ EP-képviselője írásos hozzászólásában üdvözölte szerda este a 2015 – a Fejlesztés Európai Évének indítását.

"A fegyveres konfliktusok és az instabilitás sajnálatos módon megszokott helyzetek Afrika, Dél-Amerika és Ázsia elmaradott régióiban, sok esetben az erőszakos konfliktusokat és a helyi milíciák illegális tevékenységét az ásványi kincsek kitermeléséből és azokkal való kereskedelemből származó jövedelemből finanszírozzák. Rendkívüli komplex, soktényezős kihívás, hogy hogyan lehet ezt a kapcsolatot megszakítani, hogy az ásványi kitermelésből és kereskedelem jövedelméből ne pénzelhessenek fegyveres konfliktusokat" – hangsúlyozta Winkler Gyula. Az INTA alelnöke ugyanakkor úgy vélte, az Európai Parlament – példaértékűen az uniós intézmények között – a konfliktusos övezetekben működő vállalatok felelősségteljes magatartását szorgalmazza.

"Az EU öntanúsító rendszert hozna létre a fegyveres konfliktusok által érintett és nagy kockázatot jelentő térségekből származó ón, tantál, volfrám és ezek ércei, valamint az arany importőrei körében. Ennek a rendeletnek a jelentéstevőjeként eltökélt szándékom, hogy hozzájáruljak egy hatékony és kiegyensúlyozott szabályozás kidolgozásához, amely a fejlődő országokban fontos eleme lehet a szegénység felszámolására kidolgozott összehangolt uniós fellépésnek" – mutatott rá Winkler Gyula írásos hozzászólásában.

Szerda este az Európai Parlamentben a 2015 – a Fejlesztés Európai Évének indítása kapcsán tartottak vitát. A tematikus év égisze alatt megrendezésre kerülő akciók az EU külügyi tevékenységére és Európának a világban betöltött szerepére összpontosítanak. Az év során a fejlesztési szervezetek, intézmények felmutathatják Európa elkötelezettségét a globálisan tapasztalható szegénység felszámolását illetően, arra ösztönözve az európai polgárokat, hogy minél több fejlesztési programban vegyenek részt. Az Európai Unió egyébként a világ legnagyobb donora a fejlesztési segélyeket illetően. 

Kimaradt?