Csökkent a magán-nyugdíjpénztárak hozama

Romániában az előző évi 11,75 százalékról 8,71 százalékra csökkent tavaly a kötelező magán-nyugdíjbiztosításokat kezelő pénztárak átlagos hozama, míg az önkéntes nyugdíjalapokat kezelő pénztárak hozama a 2013-as évi 11,33 százalékról 7,45 százalékra esett vissza - közölte a Mediafax hírügynökség szerdán.

A kötelező magán-nyugdíjbiztosítási rendszer tagsága tavaly elérte a 6,3 milliót Romániában, felhalmozott megtakarításaik összértéke pedig 2014 decemberben 4,26 milliárd eurót tett ki. Az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz eddig 345 ezren csatlakoztak, az általuk felhalmozott vagyon 232 millió eurót tett ki.

Románia 2007-ben tért át a hárompilléres nyugdíjrendszerre: az állami nyugdíjpénztári tagság (első pillér) fenntartása mellett 35 év alatti munkavállalóknak be kell lépniük valamely magán-nyugdíjpénztárba (második pillér), és önkéntes pénztárak is alakultak (harmadik pillér).

Azóta az állam a beszedett nyugdíjjárulék évről-évre növekvő hányadát (jelenleg a bruttó bér 4,5 százalékát) utalja át a munkavállaló által megnevezett magán-nyugdíjpénztárnak. A hatályos törvény szerint a kötelező "második pillérnek" folyósított járulék a bruttó bér 6 százalékáig fog emelkedni.

Romániában 4,6 millióra tehető a munkavállalók száma. A magán-nyugdíjpénztáraknak azért van több tagjuk, mert olyan munkanélkülieket, idénymunkásokat, külföldre távozott állampolgárokat is nyilvántartanak, akik korábban kerültek a rendszerbe. Becslések szerint a tagság alig fele fizeti rendszeresen a kötelező magán-nyugdíjjárulékot.

Románia kitart a többpilléres nyugdíjrendszer mellett. Az ezzel ellentétes sajtóhíreszteléseket cáfolva Rovana Plumb munkaügyi miniszter tavaly ősszel úgy nyilatkozott: nem merült fel a második pillér, a kötelező magánnyugdíj államosítása.

Kimaradt?