Ukrajna ismét fizetett a Gazpromnak

A Naftohaz ukrán energiaipari vállalat kedd éjjel közölte, hogy átutalt 1,65 milliárd dollárt a Gazpromnak, s ezzel kifizette az orosz gázszállítóval szembeni ukrán tartozás második felét is.

Moszkva, Kijev és az Európai Unió októberben arról állapodott meg Brüsszelben, hogy Oroszország még a télen felújítja gázszállításait Ukrajnának, ha az ország 2014 végéig kifizet 3,1 milliárd dollárt a korábban már leszállított, de ki nem fizetett földgáz fejében. Konkrétan a 2013 novemberében és decemberében, majd a 2014-ben áprilistól júniusig leszállított orosz gáz ellenértékéről van szó. A tartozás első, 1,45 milliárd dolláros részét november 4-én utalta át a Naftohaz.

Egy hónappal később, december 5-én Ukrajna 378,22 millió dollár előleget is átutalt Oroszországnak, miután a Gazprom a tárgyalásokon előre fizetéshez kötötte a gázszállítások újraindítását. Az előlegfizetés után Oroszország december elején felújította szállításait, amelyeket fél évvel korábban, júniusban állított le az gáz áráról és az ukrán tartozásokról folytatott kilátástalan vita miatt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?